Kétszer feküdt ki a ló Miskolcon

Miskolc – Állatkínzás miatt indult eljárás egy férfi ellen, akinek az éhező lova kétszer is kiterült az utcán.

Vérző fejjel feküdt a fagyos aszfalton és a havon Görömböly központjában egy ló mozdulatlanul a minap. A járőrök figyeltek fel a kiterült állatra. Az igavonó megmentésére a rendőrök, a tűzoltók és a lóambulancia emberei is a helyszínre vonultak. Mint utóbb kiderült a nemrég vásárolt lovat vezette valahova egy férfi, de az áruház előtti területen a földre zuhant az állat. Elterült, mintha már kimúlt volna. A férfi elment és magra hagyta a lovat, mintha semmi nem történ volna.

A rendőrség megfogalmazása szerint a „rendkívül legyengült” állatot a férfi otthagyta az útpadkán. Pedig a fejéből az ütéskor szerzett sebesülés helyéről folyt a vér. A kiérkező szakemberek a ló alá és fölé is takarókat helyeztek, hogy ki ne hűljön. Majd a segítő csapatnak sikerült közös erővel felállítani a Baba nevű igavonót és a közelben lévő istállóban helyezték el.

Megismétlődött a zuhanás

Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda munkatársa kedden arról tájékoztatott, hogy az állatorvos véleménye szerint a ló a gyors és szakszerű kezelésnek köszönheti életben maradását. Az Észak-Magyarország munkatársa utána járt a történteknek.

Megtudtuk azt is, hogy ugyanez a ló két nappal a minapi földre zuhanás és kihűléses állapotba kerülés előtt Miskolc külterületén a Pingyom tetőnél lévő úton már sanyarú sorsának köszönhetően kiterült az úton. A kocsi után kötött lóról a gazdája akkor azt mondta, hogy egy arra elhaladó gépkocsi sodorta el az igavonót. Pedig már akkor is éhezett és erőtlen volt az állat. Emiatt nem bírt még járni sem.

 Az állatkínzásról

A BTK szerint „aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető.”