„Kétszer ad, aki gyorsan ad”

Glonczi László az utolsó simításokat végezte a tetőn
Glonczi László az utolsó simításokat végezte a tetőn - © Fotó: Vajda János
Halmaj – Összesen 28 jég verte ház felújításához nyújtott segítséget Halmajon a Katolikus Karitász.

Óriási károkat okozott a június 21-i jégverés Halmajon és Megyaszón. A Katolikus Karitász összesen 28 ház felújításához nyújtott segítséget Halmajon olyan családoknak, akik nem rendelkeztek biztosítással.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

A munkálatok végeztével tegnap a megújult házakat megáldotta Ternyák Csaba egri érsek, aki úgy fogalmazott, hogy maga nagyon hálás a gyors segítségért, mert „kétszer ad, aki gyorsan ad…”

A segítők nélkül nem valósulhatott volna meg a munka.” Ternyák Csaba

Nem ment volna saját erőből

Tóth József, Halmaj polgármestere emlékeztetett, hogy a jégverés a lakóházak harmadában, 158 épületben okozott károkat. A kárt szenvedett házak közül 34-nek nem volt semmiféle biztosítása, közülük kerültek ki a Katolikus Karitász segítségére rászorulók.

A lakóházak harmadában okozott károka­­t a jeges vihar.” Tóth József

Glonczi László és családja még tegnap is a tető helyreállításán munkálkodott, lényegében az utolsó simításokat végezték. A házigazda még mindig félelemmel gondol vissza arra a napra.

„Én munkában voltam, a kislányom telefonált, hogy nagy a baj. Amikor hazajöttem, láttam, hogy olyan a tető, mintha géppuskával sorozták volna meg. Jól jött a segítség, mert nem tudtuk volna saját erőből felújítani.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Écsy Gábortól, a Katolikus Karitász igazgatójától megtudtuk, a fő szempont az volt, hogy azokon a családokon segítsenek, akiken más nem tud, azaz akiknek nem volt biztosításuk és szociálisan is rászorulók.

Először 23 ház – főként tetőszerkezetének – felújítását végezték el, a szám a végére 28-ra növekedett. Sok esetben a jégverés utáni esőzések is károkat okoztak az épületek belső terében, ezeknél burkolatjavítás, vakolás és festés is szükségeltetett. A Karitász összesen 10 millió forintot fordított a munkákra.

– ÉM-SZB –