Kétszázmilliós kár a hétfői viharok miatt

Három nagy magyarországi biztosítótársasághoz már több ezer bejelentés érkezett az augusztus 20-i viharok és jégverés miatt. A kárigények összege országszerte a kétszázmillió forintot is elérte, és a bejelentések folyamatosan érkeznek a társaságokhoz.

Majdnem 1500 bejelentés érkezett eddig az augusztus 20-i viharok miatt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. irodáiba. A kárigények összege már eléri a 141 millió forintot, és az ügyfelek folyamatosan jelentkeznek a társaságnál. A bejelentések alapján úgy tűnik, hogy a hétfői ítéletidő Zala és Győr-Moson-Sopron megyében okozta a legnagyobb pusztítást, de a legtöbben Budapestről és Pest megyéből fordultak a biztosítóhoz. A cég csaknem 300 ügyfélnek már fizetett, a többi helyen még tartanak a szakértői vizsgálatok – mondta a Független Hírügynökségnek Horpácsi Eszter, a társaság kommunikációs munkatársa.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-hez is folyamatosan érkeznek a kárigények. A társasághoz szerda reggelig 1200 bejelentés futott be, és az eddigi lakossági kárigények összege eléri a 66 millió forintot. A legtöbb bejelentés Budapestről és környékéről érkezett, de a jégverés miatt csak Csákánydoroszlóról 25 kárigényt nyújtottak be. A mezőgazdasági területeket elsősorban jégkár és villámcsapások érték, főleg Vas és Zala megyében, illetve Észak-Magyarországon, a becsült kárösszeg 50 millió forint – közölte Szanyi Laura, a társaság PR-munkatársa.

Ezernél is többen fordultak eddig a Generali-Providencia Biztosító Zrt-hez is, de a kárigények hozzájuk is folyamatosan érkeznek. A legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből érkezett, és ezek legnagyobb része 50-100 000 forint közötti igény. A legtöbb helyen ablakok törtek be, illetve redőnyök és cserepek sérültek meg. Nagyobb kárt Békés megyéből jelentettek, ahol villámcsapás miatt kigyulladt egy családi ház. Csongrádban volt egy szokatlannak mondható eset, ahol egy gömbvillám rongálta meg egy ház tetejét és az épületben lévő elektromos berendezéseket – mondta Papp-Váry Borbála, a biztosítótársaság szóvivője.