Kétszázezer forintos bírsággal fenyegeti az APEH az iharosi kisfiút

Kétszázezer forintos bírsággal fenyeget az adóhivatal egy csaknem két éves kisfiút Somogy megyében. A gyerek levelet kapott, melyben arról tájékoztatták, hogy elmulasztotta benyújtani az adóbevallását. A szülők szerették volna kideríteni, hogy a hivatal mégis milyen adóköteles tevékenységet feltételez gyermekükről, de eddig nem jártak sikerrel. Az APEH szerint ők nem hibáztak.

A decemberben két éves Horváth Hunort levélben szólították fel, hogy 8 napon belül pótolja a májusban elmulasztott adóbevallását , különben 200 ezer forintra büntetik. A szülők nem értenek semmit.

Se ingó, se ingatlan vagyona nincs a gyereknek, se bevétele nem volt semmiből. Hát ugye, bele kell gondolni, egy másfél éves gyerek, valamelyik még nem is beszél, éppen csak elkezd járni, úgyhogy ez egy kicsit nonszensz – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Horváth József, Hunor édesapja.

A szülők a kaposvári adóhivatalban érdeklődtek a teendőikről, de ott nem tudtak nekik segíteni. Így levelet írtak, a választ még várják. Gyanítják, hogy Hunor azért kapott felszólítást, mert születésekor az édesapja támogatást kapott a munkaadójától, amit a kisfiú adószámán számfejtettek. Így jövedelme keletkezett, amit be kell vallania.

Azt gondolom, hogy az adóhatóság ebben a történetben nem hibázott, hiszen a jogszabályok betartásával értesítettük ki az adózót – az általunk ismert adatok alapján – arról, hogy nem teljesítette a bevallási kötelezettségét – mondta Marton Ferenc, az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferense.

Hozzátette, hogy Hunor nincs egyedül. Csak Somogy megyében a napokban csaknem 50, tíz év alatti gyerek kapott felszólítást adóbevallásra. A hivatal természetesen nem tőlük, hanem a szülőktől várja a nyomtatványokat.