Kétszáz kutya vár az új menhelyre

Egy pillanatig volt remény a menhely átköltöztetésére, most újabb akadály van. Adományként kapta a Sajószigeti úti területet az önkormányzattól a Miskolci Állatsegítő Alapítvány. Erről januárban döntött a miskolci közgyűlés.

Ekkor úgy tűnt, a menhely helyzete megoldódott, a mintegy 200 gazdátlan kutya átköltözhet a biztonságosabb helyre. (Mint arról korábban írtunk, a Pingyomban található menhely két éve megcsúszott, a területet hatalmas szakadék választja ketté, az épületek használhatatlanná váltak, és az önkétesek munkája napról-napra nehezebb.)
Ezért is jelentett reményt az alapítvány munkatársainak a januári közgyűlési döntés. Azt azonban tudták, hogy az építési engedélyhez meg kell várniuk, míg a területet művelési ágból kivonják, azaz átminősítik a hatóságok. Addig is úgy gondolták, hogy felveszik a kapcsolatot az önkormányzat építési osztályával, hogy ezzel is időt spóroljanak. „Az önkormányzati egyeztetésig úgy éreztük közelebb vagyunk a költözéshez, helyzetünk megoldásához – mondta Kisfalvy Nyina, az alapítvány alelnöke –, de most újabb akadály előtt állunk.” Ekkor derült ki ugyanis, hogy építési engedélyt akkor kapnak, ha a területet közművesítik. Erre azonban nincs 30-40 millió forintja az alapítványnak. „A jelenlegi törvények szerint az önkormányzat is csak mérlegelni tudja a lehetőségeket, és ők is keresik a megoldást az ügyünkben” – mondta.

10 millió van


Az alapítványnak jelenleg 10 millió forint készpénze van – tudtuk meg Kisfalvi Nyinától. – Ezenfelül 20 millió forintnyi munka- és tárgyi felajánlást kaptak cégektől arra az esetre, ha megkezdhetik az építkezést.
Az új terület 1,3 hektár, míg a korábbi 2 hektár volt. De ennek ellenére számos előnye van, köztük – fogalmazott az elnök – a jó megközelíthetőség.
Mikor költözhetnek? „Ha optimista vagyok, és sikerül ezt az akadályt is elhárítanunk, akkor októberre vagy novemberre az új menhelyen lehetünk” – válaszolt az alelnök.