Ketrecharcos guberálók Miskolcon

Ketrecharcos guberálók Miskolcon
Miskolc – A város több pontján feltűntek ún. zárható konténertárolók, vagyis ráccsal védett szemetesek. De a guberálók ellen védő megoldás, nem véd. A kukázók azt vagy felfeszítik, vagy botokkal turkálnak be, és halásszák ki a lim-lomot. 

Elég volt a kukázók okozta szemeteskörnyéki felfordulásból, a guberálás közben kirángatott, nagy sugárban szétgórt hulladék látványából. Egyes lakótelepeken ilyen felkiáltással dobták össze a lakóközösségek egy-egy „ketrec” árát (amihez minden lakó rendelkezik kulccsal) azt gondolva: az elzárt szemetesekhez nem férnek hozzá a kukázók. Tévedtek. Legfeljebb nem ANNYIRA férnek hozzá… Körbenéztük a zárható konténertárolók környékén, amit láttunk: a tisztaság lényegesen nagyobb, de a guberálók leleményességének „köszönhetően” a ketreces szemetesek sem óvnak meg attól, hogy a lakók ne lássák viszont a kidobott hulladékukat, a földön szétgórva…
A Szeles utcai négyemeleteseknél található egyik zárt szeméttárolónál éppen odaérkeztünkkor, csomagtartóján a friss zsákmánnyal kerekezett el egy szemétből gyűjtögető. Közelebb érve láttuk: a zár mellett a rácsba akasztva csüng a lakat. Kisvártatva lakó érkezik szemetét cipelve, mondja: csak fordult egy kört a hulladékért, ezért nem zárta be. Mondjuk: ennyi idő alatt áttúrták a kukákat. Legyint: majdnem mindegy, hogy zárva van-e, mert felfeszítik a rács szárnyait. Nézze csak itt – mutatja – alul kifeszítik, és a kisgyereket küldik be, az befér, és átkutatja a szemeteseket.
Egy másik megoldás szerint – ezt már feljebb a Szelesből a Szentpéteri kapuba torkolló lakótelepi részen hallottuk – hosszú, vastag botokkal turkálnak be a rácson, így nyitják fel a kukák tetejét és kutatják át. Ez azért rosszabb, mert ha nem látják mi van a szemetesben, mindent kirángatnak, a rácson keresztül. Annak ellenére, hogy – még a fentiekkel együtt is – tisztábbnak láttuk a ketreces szeméttárolók környékét, van még egy hátulütője: sokan mellé pakolják le szemetüket… azt pedig a szolgáltató „észre sem veszi”. Ugyanez a hátránya egyébként a szellektív gyűjtőknek is, ezeknél szintén zsákokban (vagy anélkül) pakolják a konténer mellé a hulladékot.

Mindazonáltal a guberálók elleni, kijátszható ketreces megoldás nem olcsó. Az AVE Miskolc árajánlata szerint 120 ezer forint + Áfa az egybeállásos minden oldalról zárt tároló. Üveges Bernadett, a cég sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: nagy a lakossági igény a zárható konténertárolók iránt (azt, hogy mennyien igényelték meg, már nem árulták el), ezek horgonyzott acélból készülnek, 10 év átrozsdásodás elleni garanciával.
Rozsda ide vagy oda, úgy tűnik a lakóközösségek vállalják ennek veszélyét, mert a legtöbb helyen maszek ketreceket állítottak fel, olcsóbban. A sajtóreferens mondta, érdemes megnéznünk a Szentpáli utcán, a kereskedelmi és iparkamara mögötti sokat bírált területet, ahova nemrégen felállítottak egy zárt konténertárolót. Megnéztük. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ez az AVE legjobb referenciája.
Nem magával az acélrácsos építménnyel van baj, hanem azzal: nem váltotta be a reményeket, azaz: továbbra is iszonyatos szemét uralja a területet. Itt nem (csak) az a baj, hogy a guberálók szétdobálják a konténerek mellett a szemetet, hanem az: egy nagy közösségi szemétlerakóként üzemel a terület. Ilyen értelemben mindegy, hogy zárt konténer, vagy elzáratlan mellé pakolják, dobálják a hulladékot.

És ha már szemét és belváros, megnéztük azt is, mennyire sikerült a Városgazda és az AVE összefogásában szemétmentessé tenni a Centrum környékét. A Szentpáli utcából nyíló placc nem győzött meg minket, de átmentünk a Centrum Áruház másik oldalában elhelyezkedő gócponthoz. Emlékezetes Megszűnik a Miskolc belvárosi “szeméttelep” címmel írtunk arról: a Centrum Áruház melletti területet az Ady Endre utcával “összekötő” udvarban lévő állandó szeméthegyet közösen számolta fel a két társaság. A szeptember második hetében megtisztított területet mára újra a szemét uralja, flakonok, elhasznált fotelmatrac, edények, zsákok, műszaki cikk maradványok, ruhák púposodnak a kupacokban. Csak mindez ketrec nélkül…

Kapcsolódó cikkek: