Magyarország

2008.11.15. 14:53

Életmentő hitel vagy uzsora?

<p>Gondolom, sokaknak beugrik az a reklám, amikor egy fiatal hölgy legyezőformában tízezreseket tartva mosolyog a képünkbe.</p>

Vigyorával sugallva azt, hogy te szegény balfék, megveheted a biciklit a kölöknek, illetve azt, hogy majd mi adunk neked pénzt - te csak bírd visszafizetni. Így nem meglepő, hogy a mai világunkban a mindenható neve lassacskán összeforr egy kifejezéssel -  pénz. Az „ellenszenves” hölgyet - aki csak úgy „osztogatja” a bankókat - meglátva mindig összerándul a gyomrom. Különösen ünnepek előtt árasztanak el minket ezek a rövid lejáratú kölcsönöket kínáló reklámanyagok, amelyek ajánlataiba sokan ugranak bele. Nézzük meg egy kicsit közelebbről egy ilyen ajánlatot!

hogy a cég is példaként hozza, vegyünk nyolcvanezer forintot. Ezt a summát a „szerencsés” igénylő hetente 3 432 forintjával törlesztheti negyven héten át. Egyszerű szorzással kiszámíthatjuk, hogy a visszafizetendő összeg 137 280 forint. A bank tiszta nyeresége tehát majdnem az igényelt összeggel azonos - 57 280 forint. Nem vagyok a pénzügyi világban járatos, de azt is megtudhatjuk, hogy a THM, vagyis a Teljes Hitel Mutató 242-437 százalék, ami azt mutatja, hogy a hitel, az igényelt összeghez arányosan mennyibe kerül a számunkra.. Azt, hogy ezaz ajánlat  mennyire éri meg nekünk, mindenki maga döntheti el.

A kis település, ahol élek egyes utcái vasárnap délutánonként teljesen elnéptelenednek. Gondolhatnánk naivan, hogy mindenki kirándulni ment, vagy a heti munkát pihenik ki éppen az emberek valahol, de nem ez az igazság. A nyüzsgő utcácskák ugyanis pikk-pakk kiürülnek, mivel vasárnap délután jár a pénzintézet behajtója. Szürke autójával megáll az utca elején, és  házról-házra jár. Van, ahová beengedik, és készségesen fizetnek, de olyan is akad, amikor hiába csönget vagy kiabál, senki sem nyit kaput. Sebaj, a jövő héten dupla részletért jön, és ez így megy hétről-hétre tovább.

Azt mondják, elég csak egyszer belekerülni ebbe a körbe, és onnan nincs kiszállás. Ha valaki nem képes fizetni a heti összeget, kénytelen valahonnan újból pénzt kérni, így begyűrűzik a folyamat, amelynek hatására még az amúgy „normális” körülmények között élő családok is tönkre mehetnek. Nem a pénzügyi intézményekkel van a gondom, hanem a helyzettel. Nyamvadt nyolcvanezer forint jelenti egyeseknek a megélhetést, a mindent. Sokaknak pedig még ennek az összegnek is csak a töredékéből kell vegetálniuk hónapról-hónapra. Így nem csoda, ha az emberek lefekvéskor egy kis pénzért imádkoznak, amivel ki lehet húzni a következő fizetésig.

 Kapcsolódó írások:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!