Két új mobiltelefon-pályázatot hirdettek

A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerdán a mobiltelefon-piac versenyének élénkítése érdekében két új mobilszolgáltatási frekvenciapályázatot írt ki – jelentette be Pataki Dániel, a hatóság elnöke. Az egyik klasszikus mobiltelefon-hálózatot takar, a másik viszont elsősorban szélessávú mobil-internet céljára alkalmas. Az NHH várakozása szerint legkorábban karácsonyor hirdethetnek eredményt.

Az egyik a jelenleg is használatos frekvenciákon, a 900/1800/2100 MegaHertzen kiépítendő hálózat lenne, a nyertesnek három év alatt a lakosság legalább 35 százalékát kell lefednie. A másik az évekkel ezelőtt bezárt 450 MHzet – a korábbi analóg rádiótelefonfrekvenciát – nyitná újra, s elsősorban szélessávú mobilinternet-szolgáltatásra lenne alkalmas. Hátrányos helyzetű régiókban, kistelepüléseken épülhetne ki. Három év alatt az ország területének minimum 30 százalékát kell ellátnia a győztesnek – mondta Pataki Dániel. Mindezeken túl meghirdetett az NHH néhány olyan frekvenciát is, amelyek infrastruktúra-fejlesztésre szolgálnak.

Mindkét mobilpályázatot 15 évre, további hét és fél év opcióval lehet elnyerni. A szolgáltatást két éven belül el kell indítania a nyertesnek, amelytől legkevesebb 100 millió forint egyszeri díjat és az éves árbevétel legkevesebb 0,75 százalékát várja az NHH. A jelenlegi három szolgáltató nem indulhat a frekvenciákért, ahogy akár közvetetten állami tulajdonú magyar cég sem, és a két pályázaton induló között nem lehet kereszttulajdon.

A jelenlegi bizonytalan világgazdasági helyzet, a hitelpiac bezáródása nem kedvez a becslések szerint legalább 120, illetve 70 millió euró költségű hálózatok meghirdetésének. Az NHH megítélése szerint azonban most van az utolsó pillanat, amikor még vannak olyan piaci rések, amelyekre alapozva lehetséges sikeres pályázatot kiírni – mondta el Pataki Dániel. Jelenleg egyébként száz főre több, mint 116 mobiltelefon, száz háztartásra pedig 40 szélessávú internet-előfizetés jut Magyarországon.

A pályázatok beadási határideje november 20-a, eredményt legkorábban december 22-én hirdetnek.

Jövő év elejétől – az NHH döntése nyomán – tovább csökkennek a mobilhálózatok igénybevételére felszámított úgynevezett végződtetési díjak. A Pannon jelenlegi 19,75 forintos, a Magyar Telekom 20,29 forintos és a Vodafon 20,99 forintos percdíja egységesen 16,84-re mérséklődik. Ezt azonban a szolgáltatók egymásnak fizetik az ügyfelek telefonbeszélgetései alapján, és maguk döntik el, hogy a nagykereskedelmi ár mérséklődéséből mennyit engednek át az előfizetőknek.