Két új bűnper kezdődött az őszi zavargások miatt

Két új per kezdődött az őszi zavargások miatt szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az egyik per vádlottját azért állították bíróság elé, mert a vád szerint járdaszegély-darabokkal és kövekkel dobálta a rendőröket, a másikat pedig azzal vádolják, hogy a rendőrsorfalra támadt, és rángatta, ütötte a rendőrök pajzsát. A vád mindkettőjük esetében csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak.

Az első szerán reggel kezdődött per vádlottja, egy 21 éves főiskolai hallgató, aki a vád szerint 2006. október 23-án az Alkotmány utcában tízszer tíz centiméteres járdaszegély-darabokkal és kövekkel dobálta a rendőröket. A fiatalember a bírósági tárgyaláson azzal védekezett, hogy csak azért vett fel köveket, mert a rendőrattak láttán pánikba esett, de ő senkit nem dobott meg.

A második ügy vádlottja, egy 24 éves egyetemi hallgató azt mondta a tárgyalóteremben, hogy ő csupán kiváncsiságból ment el szeptember 20-án késő este az Andrássy útra, de semmilyen rendbontásban nem részt. Ezzel szemben az úgynevezett kiemelő csoport parancsnoka, egy rendőr százados a tárgyaláson tanúként azt vallotta, hogy a fiatalember a rendőrök pajzsát rángatta és ütötte. A fiatalember ártatlansága bizonyítékaként átadott a bíróságnak egy felvételsorozatot, amelyen láthatóan passzív szemlélője az eseményeknek.

A bíróság mindkét ügy tárgyalását május 17-re elnapolta, amikor további tanúk meghallgatásával folytatják a bizonyítási eljárást.Sporthírek