Miskolci Nemzetközi Operafesztivál: Két teret töltenének meg élettel

By Hegyi Erika
Akt.:
Miskolc – A szervezők igyekeznek a hagyományos kísérő programokat megőrizni.

– A lehetőségekhez képest a közkedvelt és hagyományos külső programokat az idén is biztosítjuk – jelezte a pénteki sajtótájékoztatón Seres Ildikó, az operafesztivál kísérő programjainak művészeti vezetője. Hozzátette: bár az elmúlt évben az árvíz nehezítette az rendezvények megszervezését, az idén pedig az anyagi gondok okoznak problémát, de így is igyekeztek színes programot összeállítani. A szabadtéri koncertekre sikerült neves művészeket meghívniuk, mint Szakcsi Lakatos Bélát és Oláh Kálmánt, akik Liszt-témákra játszanak majd dzsesszvariációkat, de itt lesz Lajkó Félix hegedűművész is. Seres Ildikó hangsúlyozta: nagyon sok művész ingyen vagy jelképes összegért vállalta a fellépést.

Fellépnek a fiatalok a miskolci operafesztiválon

A külső programoknak rendszeres szereplői lesznek a miskolci művészeti iskolák diákjai: így a Fazekas és az Egressy-Erkel Zeneiskolák növendékei, a Szemere Bertalan Szakközépiskola táncos diákjai, de szívesen vállalták a fellépéseket a Miskolci Nemzeti Színház fiatal művészei is. A miskolci zenekarok is a fesztivál ügye mellé álltak mint a Miskolci Ütősök és a Miskolc Dixieland Band. 

A miskolci operafesztivál kezdetét a hagyományokhoz híven a nyitóparádé jelenti majd. Folytatódik az utcaszínház és a Légyott, a fesztivál irodalmi rendezvénye, de nem lesz tűzijáték és fesztiválkapu. Kevesebb tér telik meg tánccal és zenével. A nagyszínpadot a Városház téren állítják föl, az Erzsébet teret pedig Zene-Bor térnek nevezik majd, ahol élőzene, kirakodó- és kézművesvásár várja a látogatókat.