Két szoros, egy sima, egyenlített a Vegyész RC

Akt.:
Két szoros, egy sima, egyenlített a Vegyész RC
Kazincbarcika – Hétfőn este 1-1-es döntetlenről folytatódik a párharc a férfi röplabda­bajnokság elődöntő­jében.

Mintha le sem fújták volna az első mérkőzést, a két csapat ugyanott folytatta az elődöntőt, ahol a kecskeméti nyitó találkozón abbahagyta. Öldöklő küzdelemmel indult az elődöntő második felvonása. Bár az alföldiek jobban kezdtek, de 1-4-nél Toma Sándor gyorsan időt kért és hamar rendezte a sorokat. Olyannyira, hogy röviddel ezután a fordítás is összejött. Köszönhetően Árva, majd Juhász remek nyitó­sorozatának és a pontatlan kecskeméti kezdéseknek. 16-13-nál, a második technikai időnél egy kis levegőhöz jutott a Vegyész, Szabó D. és Kovács Z. remek keresztütései pedig további optimizmusra adtak okot. 20-16-nál kellő távolságban volt a Kecskemét, de hajrában elfogyott a barcikai előny. Két szettlabdát is hárítottak, majd fordított a vendégcsapat, de pattanásig feszült végjátékban végül a borsodiak kerekedtek felül. Az utolsó labdamenet egy kettős érintéssel fejeződött be, így a Vegyész könyvelhette el az első részsikert.

Szívósan tapadtak

A rendkívül értékes szettgyőzelem pedig további lendületet adott Toma Sándor gárdájának. A folytatásban ugyan az első néhány pont felváltva esett, de Szabó D. ásza után már 6-3-ra vezetett a Barcika. A KRC azonban szívósan tapadt, egészen 9-9-ig, amikor egy egészen ellenállhatatlan periódust produkáltak a sárga-kékek. Jó nyitások, blokkok és egy-két vendéghiba nyomán 16-11-re léptek meg Toronyaiék. Ebben az időszakban egyértelműen az ellenfele fölé nőtt a hazai csapat, ám ez közel sem azt jelentette, hogy lefutottá vált volna a találkozó második szakasza. Juhász és Toronyai kiválóan blokkolt, Szabó pedig megbízhatóan ütött, így sikerült öt, olykor hat pont távolságra tartani az ellenfelet. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a Kecsemét egy kissé hitehagyottá váljon, a hajrában a nagy vendégroham elmaradt, a Vegyész magabiztosan húzta be a második játszmát.

Mélyről vissza

Az utolsó esélyt azonban szerette volna megragadni a KRC, ehhez viszont előbb le kellett fékezniük a lendületben lévő barcikai gárdát. Néhány percig úgy nézett ki, hogy ez sikerül is, hiszen az első technikai szünetre 6-8-as állásnál érkeztek a csapatok, sőt ezután is a feljavult vendégek domináltak. Középen többször is szétbontották a hazai sáncot és kihasználták, hogy ebben a szettben egy kicsivel tudása alatt teljesített a Barcika. Az akarattal nem volt gond, ám a lendület, a pontosság ezúttal a másik félre volt jellemző. 15-20-nál nagyon távolinak tűnt a fordítás, ám Kovácsék egy nagy hajrát nyitottak. Ott loholtak az alföldiek nyakán, egy kiváló blokk után pedig 23-23-nál sikerült őket utolérni. Szabó ezután szenzációsan nyitott, a vendégek pontatlan visszatámadása pedig a hálóban kötött ki. Meccslabdához jutott a Vegyész, de Dorcsák centerből egyenlíteni tudott. A következő lehetőséget azonban már kihasználta a Toma-csapat, amely bő másfél óra alatt, három játszmában győzte le a nagy riválist az elődöntő második találkozóján. A látottak alapján teljesen megérdemelten.

– Marosréti Ervin –


Jegyzőkönyv

Férfi röplabda NB I., elődöntő, 2. mérkőzés

Vegyész RC-Kazincbarcika – Kecskeméti RC
3:0 (28, 20, 24)

Kazincbarcika, 300 néző. V: Horváth M., Éva T.

Vegyész RC: Toronyai, KOVÁCS Z., Árva, SZABÓ D., Banai, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Surányi. Edző: Toma Sándor.

Kecskeméti RC: Balla, Gacs, Pesti, DÁVID, FARKAS, Dorcsák. Csere: Pápai (liberó), Török, Horváth K. Edző: Gyurkó Sándor.

Toma Sándor: – Örülök neki, hogyha nem is simán, de végül három szettben hoztuk ezt a mérkőzést. Az első két játszmában jó ritmusban és lendületesen röplabdáztunk, a harmadikban viszont volt egy kis hullámvölgy. A csapat erejét mutatja, hogy mínusz öt pontról felálltunk és értékes győzelmet arattunk. Gyors regeneráció következik, aztán hétfőn ismét nekifeszülünk a Kecskemétnek.

Gyurkó Sándor: – Szoros csatában vesztettük el az első szettet, ami meghatározta a folytatást. A második játszmát néhányan túlpörögték, a harmadikat viszont illett volna ekkora előnyről megnyerni. Nagy probléma nincs, de otthon nem hibázhatunk.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharc állása: 1-1.

A harmadik mérkőzést hétfőn 18 órától rendezik Kecskeméten.