Két óra alatt Budapestrõl Debrecenbe vonattal? – újabb nagyprojektrõl döntöttek

Elfogadta a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújítását célzó uniós nagyprojektet a kormány, most Brüsszel jóváhagyására várnak. Ha zöld utat kap a beruházás, akkor valamivel több mint 137 milliárd forintból egy majdnem 68 kilométer hosszú szakasz újul meg 2013-ig. A fejlesztéssel akár 160 kilométer/órás sebességgel is mehetnek majd a vonatok ezen a szakaszon, és az ígéretek szerint a fõvárosból két órán belül el lehet majd jutni Debrecenbe.

A héten fogadta el a kormány a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújításáról szóló uniós nagyprojektet. A 137,4 milliárdos fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedés Operatív Programja keretében valósulhat meg, ha Brüsszel is jóváhagyja. Az igényelt uniós támogatás összege ebbõl 93,4 milliárd forint – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a közlekedési minisztérium. A tervek szerint 2013-ig újítják fel az összesen 67,8 km hosszú szakaszt Szajol és Püspökladány között.

A tárca ígérete szerint a beruházásnak köszönhetõen 160 kilométer/órás sebességgel haladhatnak majd a vonatok ezen a szakaszon, és két órán belül elérhetõ lesz Debrecen a fõvárosból.. Ezenkívül új peronok, alul- és felüljárók is épülnek az állomásokon, megállóhelyeken. Oláh Lajos, a szaktárca államtitkára a fejlesztés kapcsán Püspökladányban pénteken arról beszélt, hogy a beruházással nõ a vasút versenyképessége, a vasútvonal felújítása pedig javít a térség foglalkoztatási helyzetén.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány már harminc hasonló fejlesztést hagyott jóvá, ezek közül tizenhetet Brüsszel is elfogadott, további hét pedig jóváhagyásra vár. Az összes nagyprojekt támogatási értéke 987 milliárd, míg a teljes beruházási értékük megközelíti a 1 311 milliárd forintot.Sporthírek