Két nappal a birt választások előtt

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint csupán a harmadik helyen végezne a jelenleg kormányzó brit Munkáspárt a május 6-i, csütörtöki általános választásokon.

A kedden közzétett felmérések szerint a három nagy párt közül egyik sem szerez majd többséget a brit parlamentben, amelynek története során még sohasem alakult koalíciós kormány.

A legutóbb felmérés azt mutatja, hogy a David Cameron vezette Konzervatív Párt támogatottsága 34 százalék. A második helyen Nick Clegg Liberális Demokrata Pártja áll 29 százalékkal, míg a harmadik a Gordon Brown kormányfõ irányította Munkáspárt 28 százalékkal. Mivel plusz-mínusz három százalék a hibahatár, a liberális demokraták és Labour lényegében fej-fej mellett állnak.

A hagyományosan csütörtökre kiírt választások Nagy-Britanniában egyfordulósak, minden választókerület egy jelöltet küld a törvényhozásba. Pártlisták nincsenek. A britek egy lóversenybõl kölcsönvett kifejezéssel illetik választási rendszerüket: a “first past the post” kifejezés értelme, hogy az gyõz, aki legelsõnek fut be. Ez azt jelenti, hogy a választók egy jelöltre szavazhatnak, és egy választókerületbõl az a jelölt jut tovább, amelyik a legtöbb szavazatot szerzi meg, még ha csak egyszavazatnyi különbségen múlik is a gyõzelme. Azok a szavazatok, amelyeket egy választókerületben a vesztes jelöltek kaptak, elvesznek.
– Független Hírügynökség –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s