Két millió forintot érő virágokat szedett le az egyetemista

Kétmillió forintot érő, fokozottan védett erdélyi héricseket szedett egy 26 éves fiatalember a Körös-Maros Nemzeti Park Békés megyei területén. A szegedi egyetem természettudományi karán tanuló férfi állítása szerint tanulmányozni akarta a ritka virágokat. Az egyetemista ellen természetkárosítás miatt indult eljárás, ez akár három év börtönnel is büntethető.

A fiatalember nyolc tő erdélyi héricset ásott ki a nemzeti park Csorvás melletti védett területén hétfőn. Vesztére azonban egy közeli szántóról meglátták. A gazda értesítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a rendőrséget, akik virágszedés közben érték tetten a férfit. Az egyetemista a rendőröknek azt mondta: növényhatározokból, fényképről már ismerte a növényt, most azonban élőben is tanulmányozni akarta. A kiásott növényeket a nemzeti park munkatársai megpróbálták megmenteni, a nyolc tőből azonban csak hármat sikerült visszaültetni a termőhelyére. Öt tő elpusztult.

Az erdélyi hérics Európában csak két helyen, Magyarországon Békés megyében és Romániában, Kolozs megyében él. A ritka virág 1971-ben lett az első fokozottan védett magyar növényfaj. A virág élőhelye szolgálati titoknak minősül. Az erdélyi hérics eszmei értéke 250 ezer forint – tudta meg a Független Hírügynökség Tirják Lászlótól, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatójától.

Az erdélyi héricset korábban az állatgyógyászatban használták gyulladások kezelésére. Termőhelyét, piaci értéke miatt, már akkor is titokban tartották.