Friss hírek

2010.07.22. 08:44

Orbán: az alapok készek az újabb struktúrális reformokhoz

<p>A magyar miniszterelnök szerint az elmúlt időszak intézkedéseivel az új kormány megteremtette a morális alapját az újabb strukturális reformoknak, amelyek "részben igen, részben pedig nem találkoznak az emberek elképzeléseivel." Orbán Viktor erről szerdán este beszélt Berlinben a Német Külpolitikai Intézet és a Társaság a Kultúra Fejlesztéséért a kibővült Európában elnevezésű szervezet közös rendezvényén.</p>

A miniszterelnök szerint kormány az elmúlt három hónapban "bátor változásokat" kezdett el. Ezek között a kormányfő a politikusok számának megfelezését, a köszférában a kétmilliós bérplafon bevezetését és az állami válallatok vezetésének drasztikus csökkentését nevezte. Ezen kívül a kormány januártól olyan adóreformot tervez, amelyben egyszerre valósul meg az egykulcsos és a családi adózás. Orbán Viktor elismerte, hogy ez eddig a világon senkinek sem sikerült, de "nekünk nagyon kiváló ötleteink vannak" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint ezek a lépések teremtették meg a morális alapját a későbbi strukturális reformoknak, amelyek "részben igen, részben pedig nem találkoznak az emberek elképzeléseivel." Hangsúlyozta: csak az a helyes sorrend, ha a politika előbb magán kezdi a változtatásokat, majd a közigazgatáson, a közszférában dolgozókon, a cégeken és a bankokon és csak legvégül az embereken.

A kormányfő elmondta. reméli, hogy az Európai Unió elfogadja, hogy idén a Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötött szerződés értelmében 3,8 százalékos legyen a hiány. Orbán megismételte, hogy az IMF-szerződés októberben lejár, és a kormánynak onnantól csak az EU-val kell tárgyalnia. Az unióval pedig azon dolgoznak majd, hogy a többi tagállamal közösen kijelölt 3 százalék alá vigyék a hiány mértékét. Hangsúlyozta: ebben a kérdésben Magyarország kész megtenni, amit az unió kér, de azt szeretné, ha egyenlő bánásmód érvényesülne a tagállamok között.

A pártja által a választásokon szerzett kétharmados többségel kapcsolatban a kormányfő elmondta: azt nyílt, szabad, korrekt versenyben szerezték. Ezért furcsának nevezte, hogy csak azért, mert élni akarnak vele, kritikusaik a demokráciát féltik tőlük, ha pedig azzal érvelnek, hogy azért kapták a felhatalmazást, hogy használják is, akkor arroganciával vádolják őket.

A külpolitikával kapcsolatban Orbán leszögezte: az Egyesült Államokkal mélyíteni kell a kapcsolatokat, Oroszországgal pedig újfajta viszonyt kell kialakítania Európának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!