Két kormány tárgyal az M49-esről

Máramaros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye együtt lobbizik a gyorsorgfalmi útért. Előzmények [.doc – 26KB]

Október 20-21-én a magyar és a román kormány együttes ülést tart. Mindketten szeretnénk elérni, hogy az M49-es gyorsforgalmi út megépítése szerepeljen magyar oldalon a második Nemzeti Fejlesztési Tervben, román oldalon pedig abban a Nemzeti Fejlesztési Tervben, amely a 2007 és 2013 közötti időre meghatározza az infrastrukturális fejlesztéseket.

Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke jelentette ezt be, miután pénteken megbeszélést folytatott hivatalában Pamfil Berceánnal, Máramaros megye tanácselnök-helyettesével. Elmondta: egy 123 kilométeres útról van szó, melynek megvalósítása száz százalékos, hisz magyar oldalon bekerült a gyorsforgalmi úthálózati törvénybe, ez pedig azt mondja: 2015-ig meg kell építeni.

Ma úgy ítélem meg – fogalmazott –, hogy ha az együttes ülés elhatározza a közös fejlesztést, akkor 2011-2012-re ez az út megépül.

Ezen túl a megbeszélésen szó volt arról az együttműködésről amely Máramaros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között kialakult, másrészt: mi az, amit szeretnének látni a két kormány tárgyalásán, amelyek Máramaros, Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkoznak.

Pamfil Berceán, Máramaros megye tanácselnök-helyettese azt emelte ki a találkozó után, hogy megyéjének de egész Erdélynek létfontosségú, hogy az M49-es út elkészüljön, ezzel nem csak a két ország közötti közúti forgalom javulna, hanem Európa felé is utat nyitna Máramaros és Szatmár megyéknek.

– Balogh József –