Két kerékre pattantak az iskolások Diósgyőrben

A jutalmazottak egy csoportja. Balról: Végvári Roberta tanárnő, Juhász Virág, Stogica Kata, Nagy Annamária, Bereczki Máté László, Takács Réka, Kovács Boglárka.
A jutalmazottak egy csoportja. Balról: Végvári Roberta tanárnő, Juhász Virág, Stogica Kata, Nagy Annamária, Bereczki Máté László, Takács Réka, Kovács Boglárka. - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Hétfőn végéhez ért a kerékpáros közlekedést népszerűsítő Tekerj a suliba! című program.

A szeptember 22-ére eső autómentes nap köré szerveződött Európai Mobilitási Héten indult útjára a diósgyőri városrészben a Tekerj a suliba! kezdeményezés, a Kerékpáros Miskolc Egyesület szervezésében.

– A „Forgalomcsillapított városrész kialakítása Diósgyőrben” című Területi Operatív Programban futó projekt szemléletformáló kampányával az egyesületet bízta meg Miskolc megyei jogú város önkormányzata. A tavasszal induló szemléletformálás részeként tartottunk már előadásokat és oktatást a biztonságos kerékpáros közlekedésről, de csináltunk nagy közös biciklizést is. Mindehhez kapcsolódott most ősszel a Tekerj a suliba! (TESU) nevű kezdeményezés – mondta el érdeklődésünkre Kunhalmi Zoltán, az egyesület elnöke.

Pozitív világkép, önbizalom

– A TESU lényege az volt, hogy minél több gyereket ösztönözzünk arra, hogy a megvalósítási területen, tehát Diósgyőrben szálljon biciklire, húzzon görkorcsolyát, vagy csatlakozzon a rolleres különítményhez, ahelyett hogy környezetszennyező autóval, motorral vagy tömegközlekedéssel érkezik meg saját a városrészen található iskolájába, illetve a Zrínyi Ilona Gimnáziumba.

Mi ezt nem csak a környezetvédelem szempontjából tartjuk fontosnak, ugyanis számos, elsősorban külföldi vizsgálat igazolja, hogy azok a gyerekek, akiket nem autóval hordanak iskolába, sokkal pozitívabb világképpel rendelkeznek és magabiztosabban közlekednek önállóan is – foglalta össze az elnök.

Kerékpárbarát iskola

A Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és AMI, valamint Kaffka Margit Tagiskolája tíz éve lelkes résztvevője a TESU-nak.

– Az elmúlt években többször bekapcsolódtunk az Európai Mobilitási Hét programjaiba. A mi iskolánk adott teret a megbeszéléseknek, előadásoknak. Idén azért csatlakoztunk a Tekerj a suliba! programhoz, mert szerettünk volna élményt nyújtani a gyerekeinknek. Abban hiszek, hogyha mi, felnőttek példát adunk, akkor pozitívan tudunk hatni a felnövekvő generációra. Összesen 270 tanulót tudtunk bevonni, akik közül 153-an csatlakoztak tőlünk, és 107-en a Kaffkából. Vesszőparipám a biztonságos kerékpáros közlekedés a városban, amelyhez 500 kilométer kerékpárút eleve adott. Egy évig küszködtünk, hogy egyirányúsítsuk az utat az iskolánk előtt, mert nagyon sok baleset történt. A Kerékpáros Miskolc Egyesület segítségével sikerült elérnünk, hogy lezárják az épület előtti útszakaszt. Elsőként a mi iskolánk rendelkezett kerékpártárolóval is, amit diákjaink előszeretettel használnak – osztotta meg Radványi Árpád igazgató.

ÉM-DA


Kugler Gábor és Merényi Dániel a nagy utazás kezdetén, a miskolci tizeshonvéd szobornál
Miskolc - Megrázó pillanatok, a hadiút legtávolabbi pontján, több mint ezer kilométerre Miskolctól. A miskolci 10-es honvédek 100 évvel ezelőtti útvonalán haladva, az alakulat emléke előtt tisztelegve Merényi Dániel és társa Kugler Gábor a közelmúltban útra kelt Miskolcról Olaszországba Asiago kö...

A harmadikok(balról): Karsai Zoltán, Nyirkó Attila, Somogyi László
Miskolc - A hétvégén rendezték a kerékpárosok tradicionális hármascsapat-­bajnokságát. Az eseményen a miskolci csapat MRCC Master2 kategóriában képviseltette magát és a 3. helyezést érte el. A sportolók kitettek magukért, mivel a 40 kilométeres távot 58:26-os idő alatt tették meg, ami 41,1 km/h á...

Sokféle közlekedési eszközt próbálhattak ki a gyerekek
Miskolc - Szlalomot, rollert, speciálisan kialakított gurulójárműveket próbálhattak ki Diósgyőrben. Az Európai Mobilitás Hetéhez 17. alkalommal csatlakozott Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, amelyet a szeptember 22-én tartott nemzetközi autómentes nap zárt le. A nagyszabású rendezvénysoroz...