Két keréken Edelényen a csarnokba

Már burkolják belülről az épülő vásárcsarnokot
Már burkolják belülről az épülő vásárcsarnokot - © Fotó: Ádám János
Edelény – Többfelé is építkeznek a városban, mivel több beruházás is elindult már.

Részleges útlezárások, váltakozó irányú forgalom, terelőtáblák, jelzőlámpás irányítás, elkerített építési terület. Ezekkel találkozunk, ahogy végig haladunk Edelényben. Mindenütt látható, érezhető, hogy valami készül a városban.

Összekötik a városrészeket

– Olyan kétéves megfeszített, de egyáltalán nem látványos előkészítő munka után eljutottunk az uniós pályázati támogatású beruházásaink egy részének, a kivitelezési szakaszához – ad magyarázatot Molnár Oszkár polgármester. – A kerékpárút és a vásárcsarnok építése természetesen átmenetileg megbolygatja a város életét, türelmet igényel az itt élőktől és a 27-es főúton közlekedőktől, de tudom, hogy az edelényiek nagyon örülnek ezeknek a fejlesztéseknek.

A kerékpárút összességében nyolc és fél kilométer hosszú lesz. Talán nagynak tűnhet a szám, de Edelény településszerkezete sajátos. A történelmi városközponttól három irányban kisebb-nagyobb távolságra fekszik az egykor önálló két község, évtizedek óta városrész Borsod és Finke, illetve a valamikori virágzó bányához épített egresi lakótelep. A városvezetés célja pedig az volt, hogy a település összes részét összekösse kerékpárúttal, megteremtve a biztonságos közlekedés feltételeit.

Háromféle megoldás

Az is az adottságokból fakad, hogy háromféle megoldást kellett választani. Ahol volt elegendő terület, ott kétszer egysávos, önálló nyomvonalú kerékpárút épül. A borsodi városrészt a volt kisvasút töltésének a felhasználásával kapcsolják be a belváros irányában.

Ahol csak úgy lehetett, ott az útburkolatot szélesítik ki a két szélen kijelölt irányhelyes kerékpársávok számára. Ennek köszönhetően több utca is új aszfaltburkolatot kapott. A belvárosban nem volt más lehetőség, mint a burkolaton piktogrammal kijelölni a kerékpáros nyomot, így ezt a megoldást választották. A munkálatok befejezését őszre tervezik.

Július végére kell elkészülnie az új 700 négyzetméteres vásárcsarnoknak.

– Egyrészt fel akartuk számolni azt az áldatlan állapotot, hogy a városközpontban a járdára kirakva árusítják portékáikat az őstermelők – indokol Molnár Oszkár. – Másrészt kulturált körülményeket kívánunk biztosítani az árusoknak.

WC és parkoló

A standok mellett hat állandó üzlet is lesz az épületben, amelyeket nyilvánosan meghirdetendő versenytárgyaláson fog bérbe adni az önkormányzat. Nem mellékes az sem, hogy lesz nyilvános WC, és kellő számú parkoló is épül.

ÉM


Az edelényi férfikórus
Edelény - Több mint kétszáz éneket tanult meg az elmúlt években a nívódíjas kórus. Megalakulása idején, 1979-ben a közös éneklés iránt fogékony 30-35 érdeklődőből állt össze az Edelényi Férfikar. Részt vett benne bányász, mérnök, pedagógus, orvos és sofőr, de mostanra a természetes mobilitás é...

Fazekas Péter (balra) és Puskás Béla a tájékoztatón
Edelény - Három nagy versenyt szervez idén az Edelényi Futók Egyesülete. Az edelényi kastélysziget adott otthont annak a tájékoztatónak, amelyen az egyesület az idei rendezvényeiről beszélt, nem véletlenül. A tagok lokálpatriotizmusa okán fontos helyszíne lett a gyönyörű kastély, és elsősorban an...