Két kapott találatra ötször válaszoltak a Jegesmedvék

DVTK Jegesmedvék vs. Debreceni HK
DVTK Jegesmedvék vs. Debreceni HK - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Megnyerte az elődöntő első mérkőzését szerda este a DVTK Jegesmedvék hokicsapata.

A Mol Liga alapszakaszában a hazaiak 117, a vendégek pedig csak 71 pontot gyűjtöttek, a 46 egység különbségből kiindulva hétmérföldes meglepetést jelentene, ha az egyik fél négy győzelméig tartó párharcot nem a piros-feketék nyernék. Sérülések miatt kissé felforgatott sorokat küldött a jégre a hazaiak vezetőedzője, bár ennek a gyakori cserék miatt nem volt különösebb jelentősége. A meccs előtt nem kevesebb, mint öten szerelték az egyik kapu mögötti (törhetetlen üveg) palánkrészt, amelyet ki kellett cserélni. A gőzerővel dolgozó személyzet ugyan időre elkészült a munkálatokkal (amelyet maga a létesítmény igazgatója, Egri István felügyelt), de a korongot így is pár perces késéssel ejtették le a középkörben.

Gyors vendéggól

Mindössze 42 másodperc telt el az első harmadból, amikor Piatak balról, nyolc méterről Gyenes mellett bevette a Macik ketrecét (0-1). A 4. percben Galanisz és Cseter tört ki, akciójuk egyenlítéssel kecsegtetett, a hajdúsági védők azonban az utolsó pillanatban megállították őket. Ezt követően Borodin dolgozott meg a fizetéséért, néhányszor ugyan maga mögé nézett, a korongot kereste, holott elakadt benne. Nem billent fel a pálya, a Jegesmedvék nem tudtak tartós fölényt kiharcolni, kanadai módra a támadó harmadba lőtt korongjaik nem hoztak eredményt, bombáikat pedig Borodin, vagy a „szerencse” mentette. A 15. percben Somogyi egymás után kétszer tüzelt, az első kísérlete volt kecsegtető, ezt a vendégportás kispárgázta. A szünet előtt fokozta a tempót a miskolci alakulat, amely az egyenlítésért harcolt – mégis a vendégek szereztek újabb gólt. Saluga (aki egykor a Jegesmedvéket erősítette) jobbról, 6 méterről a jobb felső sarokba emelt (0-2).

Dansereau szépített

A halvány első felvonás lehűtötte a kedélyeket, ráadásul a második szakasz elején Sagert megkapta a meccs első kisbüntetését, így Hajóséknak kapaszkodniuk kellett az újabb gól elkerülése érdekében. Ami nem sikerült a DHK-nak, sikerült a Jegesmedvéknek. A vendégeknél „tévedésből” hat mezőnyjátékost futott a jégre, járt érte százhúsz másodperc büntetés, a fórt pedig Dansereau középtávolról szépítésre cserélte (1-2). A 28. percben Dancsfalvi középről az ütőjével és a korcsolyájával egyszerre csaknem gólt rúgott, Gyenest azonban kisegítették a reflexei. Sebességet váltottak Sagerték, akik a gázpedálra is rátették a lábukat, olykor hosszú ideig ketrece elé szorult a hajdúsági társaság. A korongot ki sem tudták hozni védő harmadukból, Borodin pedig ide-oda repkedett és rendre jól helyre vetődött. A debreceniek kétségbeesetten romboltak, támadások vezetésére nem futotta az erejükből. Közben persze a „homokóra” megállíthatatlanul pergett, (Godó bemutatott egy hátra szaltót és volt egy gólvonalas itthoni támadás), majd 25 másodperccel a dudaszó előtt Booras kavarodás után, közelről, a „semmiből” egalizált (2-2).

Borodint levitték

A harmadik harmad elején Borodin egy lövés után arccal elterült a jégen, fejvédő nélkül mozdulatlanul feküdt, percekig ápolták, majd hordágyon levitték (állapota aggodalomra adott okot), helyére Nagy P. állt be. A kocka pedig a 42. percben fordult, ekkor Dansereau közelről volt eredményes (3-2). A 48. percben szintén Dansereau mehetett volna a mennybe, de közeli perdítését Nagy P. lefülelte. Wéber kiállítása után jól cicáztak a Morgan-legények, pár centiméter azonban mindig hiányzott az idegnyugtató negyedik gólhoz. Az 53. percben eldőlt a meccs sorsa. Sagert lövését Galanisz közelről centerezte a kapuba (4-2), a slusszpoént pedig Vojtkó közeli gólja adta. A rendkívül sportszerű összecsapáson a várttól nehezebben született meg a hazaiak diadala. Folytatás: pénteken este, ugyancsak Miskolcon.

Kolodzey TamásJEGYZŐKÖNYV

DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK

5-2 (0-2, 2-0, 3-0)

Miskolc, 1300 néző. V.: Halassy, Kincses (Sóós D., Váczi).


DVTK Jegesmedvék: Gyenes – Sagert (1), Vojtkó 1, Galanisz 1 (1), Pavuk (1), Booras 1 (1) – Clarke, Smith, Dansereau 2, Somogyi (2), Cseter (2) – Láda B., Hajós, Tóth A. (1), Miskolczi (1), Fekti – Popovics, Ritó. Vezetőedző: Jason Morgan.

Debreceni HK: Borodin – Wéber (1), Medvegyev, Dancsfalvi, Vaszjunyin, Berta – Emenuelsson (1), Csíki, Hári (1), Saluga 1, Piatak 1 (1) – Kovács B., Troshin, Godó, Vincze P., Könczei – György R., Nagy P. (kapus). Vezetőedző: Jevgenyij Muhin.


Kiállítások: 2, ill. 4 perc.


Jason Morgan: – Nem ilyen kezdésre számítottam, de tudtam, hogy időbe fog telni, amíg visszarázódunk a mérkőzésbe. A Debrecen sikeres szériából jött, nekünk tizenhét nap pihenőnk volt. Örülök, hogy jól válaszoltunk a 2-0-ás debreceni vezetésre és megnyertük az összecsapást.

Jegvenyij Muhin: – Több volt ebben a mérkőzésben. Ha 2-0-ás vezetésünk után kihasználjuk emberelőnyös lehetőségünket, aligha alakult volna így a találkozó.


Az egyik fél négy győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a DVTK Jegesmedvék javára.