Két időközi választás lesz vasárnap

Budapest/Vágáshuta/Vaspör – Két településen tartanak vasárnap időközi választást: Vágáshután és Vaspörben egyaránt polgármestert és képviselő-testületet választanak a helyiek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vágáshután azért tartanak időközi választást, mert a község képviselő-testülete feloszlatta magát. A polgármesteri posztért hárman indulnak: Csorba György Józsefné (független), Fülöp József István (Munkáspárt) és a korábbi polgármester Ignácz Miklósné (független). A két képviselői mandátumra hatan – Dobos Csabáné, Ignácz László, Ignácz Mariann, Kajati Ferenc, Petercsák Tibor Antal és Takács Péter András – aspirálnak, valamennyien független jelöltek. A 139 lelkes település választói névjegyzékében 134-en szerepelnek.

Ugyancsak önfeloszlatás miatt tartanak időközi választást a Zala megyei Vaspörben. A polgármesteri posztra hárman pályáznak: Gecseg Ferencné Hocker Mária és Németh Noémi Judit függetlenként, Takács András János pedig a Magyar Munkáspárt támogatottjaként. A képviselői mandátumra 13-an aspirálnak, a polgármesterként is induló munkáspárti jelöltön kívül mindenki más függetlenként méreti meg magát. A település választói névjegyzékében 327-en szerepelnek.

Egy roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna vasárnap, a Fejér megyei Szabadbattyánban ugyanis két képviselő lemondott. A választás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

– MTI –