Két hónapig nem módosítanak egyoldalúan szerződést a bankok – magatartáskódex is készül

Szeptember végéig nem módosítják a bankok egyoldalúan a hitelszerződéseket – erre tettek ígéretet a kereskedelmi bankok képviselői a Bajnai Gordon miniszterelnökkel folytatott tárgyalásukon pénteken Budapesten. A miniszterelnök a megbeszélés után elmondta: a kormány a bankszövetséggel közösen magatartáskódexet készít a bankok számára, amely lényegesen szigorúbban és egyértelműbben szabályozza majd, hogy milyen indokok alapján lehet szerződést módosítani.

A kormány és a bankok képviselői azután ültek tárgyalóasztalhoz, hogy a héten több bank is kiküldte ügyfeleinek azt az oklistát, amelyek alapján augusztus 1-től egyoldalúan módosították volna a hitelszerződéseket, és az okok között “több cinikus” indok is volt – fogalmazott Bajnai Gordon. A kormányfő ilyennek nevezte a banki alkalmazottak fizetéseinek, vagy a reklámköltségek alakulásának áthárítását az ügyfelekre. A listát azután készítették el a kereskedelmi bankok, hogy egy tavaszi törvénymódosítást értelmében augusztustól csak írásos értesítés és indoklás után módosíthatnak egyoldalúan szerződést.

A pénzintézetek most azt vállalták, hogy szeptember végéig mégsem módosítják egyoldalúan a hitelszerződéseket, amennyiben ezt mégis megtennék, akkor előzetesen egyeztetnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) a módosítás okairól.

Bajnai Gordon leszögezte: a kormány szeptember elejére a PSZÁF-el és a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) közösen elkészíti azt a magatartáskódexet, amely szigorúan és egyértelműen rögzíti a bankok lehetőségeit például a szerződésmódosítás jogcímeinél, vagyis a kormány szándékai szerint kivonja a héten kiküldött levelekben szereplő okok többségét a lehetséges indokok közül.

A miniszterelnök leszögezte: a magatartáskódexnek csak akkor lehet eredménye, ha ahhoz minden bank önként csatlakozik, ellenkező esetben a kormány másképp szabályozza a kérdéskört.

A kormány ezen kívül már a jövő heti ülésén határozatban ad teljes fogyasztóvédelmi hatáskört a PSZÁF-nek és a szervezeten belül egy külön ezzel foglalkozó biztosi jogkört is létrehoz a következő hetekben. Bajnai Gordon felkérte a PSZÁF új vezetőjét, hogy bővítse a szervezet ügyfélszolgálati és fogyasztóvédelmi kapacitását.

A pénteki megbeszélésen szó volt a forint árfolyamának a törlesztőrészletekben történő érvényesítéséről is. Bajnai Gordon elmondta: a Magyar Bankszövetség felajánlására utasította a PSZÁF-et, hogy végezzen e témában vizsgálatot a kereskedelmi bankoknál, hogy betartják-e az erre vonatkozó szabályokat. A bankokat pedig arra kérte a miniszterelnök, hogy részletesebben tájékoztassák az ügyfeleket. A kormány tervei szerint egyébként ezt a kérdést is szabályozza majd a magatartáskódex.

Bajnai Gordon hozzátette: hétfőn közös bizottságot hoz létre a kormány és bankszövetség, amely azt vizsgálja majd, hogy a jelenleg is működő, kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítő támogatási programokat hogyan lehetne felgyorsítani.

Felcsuti Péter, a bankszövetség elnöke a találkozót követően elmondta: a bankok alapvetően egy rossz törvényt próbáltak meg értelmezni, ebből lett a probléma az egyoldalú szerződésmódosítások körül, amelyet azonban hajlandóak rendezni a pénzintézetek.

Felcsuti hozzátette: a találkozón minden kereskedelmi bank vállalta, hogy részt vesz az Európai Bizottság által kedden jóváhagyott, a lakáshiteleseket segítő programban és kínálni fogja július 28-tól az állami kezességvállalásos kétéves áthidaló kölcsönt a bajba jutott ügyfeleinek.Sporthírek