Két hónapból több mint egy szennyezett levegõjû volt a fõvárosban

Már az év elsõ két hónapjában elérte Magyarország azt az uniós határértéket, amely alapján egy évben 35-nél nem lehet több olyan nap, amikor a levegõben a szállópor mennyisége magasabb az egészségügyi határértéknél. Simon Gergely, a Levegõ Munkacsoport képviselõje a Független Hírügynökségnek vasárnap azt mondta: nem az a legnagyobb gond, hogy emiatt akár súlyos büntetést is kaphat az ország, hanem az, hogy részecskeszennyezés évente csak Budapesten 2 ezer, az országban pedig összesen 16 ezer ember haláláért felelõs.

Simon Gergely elmondta: február 26-án, vagyis az év 57. napján következett be a 35. nap a fõvárosban, amikor a szállópor mennyisége túllépte az egészségügyi határértéket. Bár Magyarország korábban az Európai Bizottsághoz fordult, hogy haladékot kapjon a határérték betartására, a bizottság 2009 júliusában elutasította a kérelmet. Sõt, a magyar kormány novemberben megkapta az elsõ komoly figyelmeztetést is a bizottságtól – tette hozzá.

A Levegõ Munkacsoport adatai szerint a részecskeszennyezés Budapesten évente csaknem 2 ezer ember idõ elõtti haláláért, több mint 100 ezer megbetegedésért, összesen legalább egymillió betegen eltöltött napért felelõs. Tehát a fõvárosban a PM10 miatt 40-szer többen hunynak el, mint közlekedési balesetek következtében. A PM10 az egyik oka annak, hogy az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdõrákosoké több mint háromszorosára nõtt.

A környezetvédõ szervezet szerint a fõváros és a kormány annak ellenére nem teszi meg a szükséges lépéseket, hogy ezek régóta jól ismertek, szerepelnek Budapest 2006-ban elfogadott levegõtisztaság-védelmi programjában és az uniós szabályozásban is. A közlekedésbõl eredõ szennyezés csökkentésére például alkalmas lenne a Levegõ Munkacsoport által is évek óta javasolt közlekedési dugódíj, differenciált parkolási díj vagy az alacsony kibocsátási zóna létrehozása.