Két hétig él egy víz alatti házban

Két hétig egy víz alatti házban él az az ausztrál tengerbiológos, aki szerdán kezdte kísérletét. A 29 éves férfi a légmentesen lezárt épületben algákat termeszt, hogy oxigénhez és ételhez jusson, és egy “szobabicikli” segítségével generál áramot, és így látja el víz alatti lakását árammal.

Lloyd Godson egy kilenc köbméteres dobozban él majd két héten keresztül egy, az ország dél-keleti részén található tó fenekén. A biológus algákat termeszt, amely biztosítja az oxigénellátást, valamint kivonja a zárt térből a felesleges széndioxidot.

A levegő minőségét folyamatosan műszerekkel ellenőrzik, és egy búvárokból és önkéntesekből álló csapat a partról kíséri figyelemmel a 29 éves férfit, akin különböző pszichológiai és fizikai teszteket hajtanak végre.

A férfi a chlorella nevű egysejtű zöldalgát eszik majd a kísérlet alatt, amely kiszárítva 45 százalék fehérjét, húsz-húsz százalék zsírt é szénhidrogént valamint többféle ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz. Az ivóvizet egy olyan szerkezet biztosítja, ami képes a levegőben található párából kivonni a vizet.

Az áramellátást egy pedálos generátor segítségével, illetve napelemekkel oldották meg, így lesz arra is lehetősége Godsonnak, hogy csatlakozzon az internethez a kísérlet alatt.

Nem ez az első eset, hogy hasonló kísérletet hajtank végre: orosz tudósok az 1950-es években kezdtek el foglalkozni a kérdéssel, és 1965-ben fel is építettek egy zárt rendszert. A NASA a kilencvenes évek elején készített hasonló bioházat. A mostani kísérlet azonban az első, amelyiket nem több millió dollár befektetésével hoztak össze, mondta el Godson az AAP ausztrál hírügynökségnek.

..