Két hét parlagfűirtás ajándékba

Miskolc – Az allergiás betegségek valószínűleg a következő két évtized legnagyobb társadalom-egészségügyi kihívását jelentik

Az allergiás betegek száma Magyarországon is igen gyors ütemben növekszik, amelyben szerepet játszik a környezeti allergének elszaporodása is. A légúti allergiás kórképek fő kórokozója a parlagfű. Térhódítását immunrendszerünk egyensúlyának felborulása mellett elősegítette a természetes környezet harmóniájának megbomlása, a helytelen mezőgazdasági gyakorlat, az elhanyagolt, gyomos területek kialakulása. /ted<>

Gyógyszer és megelőzés

A Schering Plough „Segítő Partner” Programban a gyógyszergyártó nem csak a kezelésben, de a megelőzésben is szerepet vállal, ezért együttműködésben a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal tizennégy országos helyszínen (Budapesten, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, Szekszárdon, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen és a kiemelkedően magas pollenértékkel rendelkező Mosdóson) szakszerű parlagfű irtást szervez. A „Segítő Partner” program munkacsoportja környezetkímélő, négyütemű Honda kerti gépekkel végzi a munkát. Az idei akciót követően 7 darab fűkasza gépet kapnak ajándékba az önkormányzatok, köztük a Miskolc Város önkormányzata is.

Élelmiszer keresztreakció

A miskolci Bertalan utcában felállított információs sátornál mindent meg lehetett tudni, amit a parlagfűről, az allergiáról tudni érdemes. Madarász Gyula a miskolci kistérség tisztifőorvosa kiemeli, bár a parlagfű van leginkább a célkeresztben, de az arra hajlamosak bármely fűfélétől szenvedhetnek allergiás tünetekben. Kádár László csak érdeklődésből kereste fel az információs sátrat, sokat tud a gyomnövényekről, kifejti: „Ezen a környéken jellemző még a kanadai aranyeső és a kiskertekben elburjánzott úgynevezett kövérke.”

Kriván Anita a szponzor cég területi képviselője felhívja a figyelmet az ismert pollen-élelmiszer keresztreakciókra, így például az allergén hasonlóság miatt a parlagfűre érzékenyeknek ajánlatos kerülni a görög és sárgadinnyét, a paradicsomot, az uborkát és a banánt. Beszélgetésünk ideje alatt folyamatosan dolgoztak a fűkaszák pár száz méterrel távolabb. Kamarás Zoltán az ÁNTSZ Miskolci Kistérségi Intézetének munkatársa elmondta: „Egy nap körülbelül 20 ezer négyzetméternyi területet tudnak levágni, itt most egy 7-8 ezer négyzetméteres területet tisztítottak meg és haladnak tovább Pereces irányába.”

Nemcsak parlagfű

Allergológiai szaktanáccsal Dr. Szakács Gábor, megyei szakfelügyelő főorvos szolgált. Hangsúlyozta, korai időszakban a nyárfa legalább olyan erős tüneteket okoz, mint a parlagfű, szerencsére az utóbbi időben ennek csökkent a területe. Az igazi parlagfüves szezon még előttünk van, de a szakszerűtlenül levágott tavalyi egyedek már most is virágzanak. A főorvos ismeretei szerint, míg húsz éve 800-1000 betegről tudtak ma ez a szám csak a megyei kórházban több mint 3 ezer beteget kezelnek. Az összes allergiás betegszámot 50-60 ezere becsüli.