Két hét múlva tekinthet be a Fidesz a GKM szerződéseibe

A törvény megszabta határidő utolsó napján, augusztus 14-én nézheti meg Cser-Palkovics András, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szerződéseit. A Fidesz helyettes szóvivője 21 megbízási szerződésbe szeretne betekinteni, ezeket a minisztérium kötötte különböző cégekkel és magánszemélyekkel.

Cser-Palkovics július utolsó napján írt levelet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, amelyben – újságban megjelentek alapján – megjelölt 21 külső szerződést, és kérte, hogy a teljesítésre vonatkozó iratokkal együtt csütörtökön megnézhesse őket. A GKM-ből azt a választ kapta, hogy a törvényben előírt 15 napos időtartam utolsó napján kap lehetőséget erre.

A GKM épülete előtt Cser-Palkovics azzal indokolta kérését, hogy a közvélemény is megtudhassa, miért kellett közpénzből megrendelni például médiafigyelést, beszédírást, kommunikációs tréninget, a tárca honlapjának szerkesztését, sőt, gazdaságpolitikai tanácsadást. Miért nem a hivatal alkalmazottai végzik ezeket a feladatokat.

Talán azért kell a maximális időt igénybe vennie a minisztériumnak, mert hiányoznak a teljesítést igazoló iratok? – tette fel a kérdést Cser-Palkovics. Ha rendben van az iratkezelés, a papírokat csak le kell emelni a polcról – mondta, hozzátéve: az iratkezelésre is külső – egy bajai – céget bíztak meg, több, mint 4 millió forintért.

Az időközben a bejáratnál megjelent Ábrahám Gergely GKM szóvivő behívta az épületbe a képviselőt, akivel két minisztériumi tisztviselő és a sajtó jelenlétében is azt közölte: csak a 15-ik napra tudják összekészíteni az iratokat, amelyek közt több évre visszanyúló szerződések is vannak. A Cser-Palkovics András által sejttetett gyanúra pedig azt válaszolta: csak teljesítési igazolásra fizetnek pénzt.