Két hét múlva start az egyetemi tájfutó vb-n Miskolcon

Hét éve tájfutó vb-t rendeztek miskolci központtal
Hét éve tájfutó vb-t rendeztek miskolci központtal
Miskolc – Július 30. – augusztus 4. között Miskolc ad otthont a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak.

A világ legjobb, felsőoktatási intézetekben tanuló tájfutóinak legnagyobb megmérettetését a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség és a versenyközpontnak is otthont adó Miskolci Egyetem közösen hívja életre. A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség által támogatott esemény szervezési feladatait a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club koordinálja.

35 ország

A 35 nemzet 300–350 sportolóját felvonultató versenyen egy ország maximum 6-6 tagú férfi- és női csapatot nevezhet. Olyan távoli országokból is érkeznek küldöttségek a borsodi megyeszékhelyre, mint az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Japán, Kanada, Kína vagy Új-Zéland.

Hazánkat maximális létszámú, 6-6 fős válogatott képviseli a vb-n. Ott lesz a csapatban Tugyi Levente, a Miskolci Egyetem hallgatója is, akinek célja a sprint versenyszámban az 1–6. között végezni (100 induló közül), a váltóversenyben pedig dobogóra állni. A szintén miskolci illetőségű Zsigmond Vanda (ELTE) és Bertóti Regina (Semmelweis Egyetem) is tagja lehet a válogatottnak, mindketten jó eséllyel pályázhatnak az éremszerzésre.

A megnyitóünnepséget július 30-án, szombaton 18 órától a nemrégiben felújított Diósgyőri várban tartják meg a szervezők. A 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságról bővebb információ a www.wuoc2016.hu weboldalon, illetve a https://www.facebook.com/wuoc2016/ internetes közösségi oldalon található.

Kísérőverseny

A rangos világesemény kísérőversenyeként, azonos időpontban és helyszínen rendezik meg a legnagyobb hazai tájfutó viadalt, a Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyt, melyen 700–800 sportoló indulása várható.

Szűcs István


A világbajnokság hivatalos versenyprogramja

Július 31. (vasárnap), 10.00–14.00: Sprinttávú egyéni verseny (Lillafüred)

Augusztus 1. (hétfő), 9.30–14.30: Hosszútávú egyéni verseny (Csanyik)

Augusztus 2. (kedd), 17.00–18.00: Sprint-váltó (Miskolc belvárosa)

Augusztus 3. (szerda), 10.00–14.15: Középtávú egyéni verseny (Jávorkút)

Augusztus 4. (csütörtök), 10.00–13.00: Váltó (Jávorkút)