Két hét múlva indul a lakáshiteleseket segítő kormányzati program – részletek

Két hét múlva – július 28-án – már igényelhetik a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek az áthidaló kölcsönt – jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő kedden.

Ahogy a Független Hírügynökség már hírül adta, az intézkedés elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A támogatható hitelfelvevők a bankkal áthidaló kölcsön folyósítására köthetnek hitelszerződést, amely legfeljebb két évig részben fedezi kölcsönük havi részleteit. Ezután kell elkezdeni törleszteni az áthidaló hitelt.

A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program az idén június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazható.

Ha valaki mégsem tudná visszafizetni hitelét, akkor az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, megvehetik a lakásokat, amelyeket a piacinál kedvezőbb feltételekkel bérbe adhatnak az adósoknak.

A Fidesz szerint a nehéz helyzetbe került családoknak az áthidaló kölcsön pótmegoldás, nem valódi segítség, a kormány ezzel csak elnapolja a problémát.