Két hazai ezüst és egy bronz

Miskolc adott otthont a Whirlpool 55. férfi és női judo országos bajnokságnak vasárnap. Az Egyetemi Körcsarnokban három tatamin az urak és hölgyek egyaránt hét-hét súlycsoportban mérték össze erejüket.

Köztük a rendező Miskolci VSC három versenyzője. Közülük a férfiaknál a 100 kilogrammban Kosztolánczy György szerepelt, aki az első körben erőnyerő volt, aztán a négy közé kerülésért a TF-es Nagyot verte wazarival. A fináléért az ugyancsak ebben a klubban sportoló, junior vb-második Juhász Ádámot győzte le, vagyis következhetett a döntő. Ott a TFSE-s Farkas Bálint ipponnal diadalmaskodott, azaz, Kosztolánczy Györgynek az ezüstérem jutott.
– Úgy érzem, jobbára én uraltam a mérkőzést – mondta a verseny után az MVSC judokája. – Annál a helyzetnél fogtam a lábát, vagyis kicsit kétes volt a szituáció, de meg lehetett adni, az ember nem tehet mást, elfogadja a bírák döntését. Pár hónappal ezelőtti mellizom-sérülésemet már nem érzem, nem fáj, de még nem merek úgy indítani, ahogy korábban, visszafogott vagyok. Farkas Bálint ügyes srác, de még jobbnak tartom magam nála, ezért nem vagyok elégedett ezzel a második hellyel.

Jó és élménydús

A nőknél Gáspár Eszter (63 kg) és Rácz Edina (48 kg) bizonyíthatott: utóbbi a körmérkőzéses rendszerű csatározások végén a második lett (2 győzelem, 1 vereség); míg előbbi tavalyi sikere után ezúttal is érmet szerzett, méghozzá bronzot. Kosztolánczy Györgyhöz hasonlóan az első körben kiemelt volt Gáspár Eszter, aztán kikapott, de ezt követően két találkozóját is hozta, így jöhetett a csata a 3. helyért, mely során a KSI-s Fehér Zsófiánál jobbnak bizonyult.
– Két esztendő kivételével 1998-tól folyamatosan Miskolcon van az ob, mert itt minden szükséges feltétel adott a verseny színvonalas megrendezéséhez – jelentette ki Illyés Miklós, az MVSC vezetőedzője. – Köszönöm azoknak a segítséget, akik bármilyen formában részt vettek a bajnokság szervezésében, sikeres lebonyolításában. A szakmai oldalról nézve: a magyar első csapat indult a viadalon, amely mindenképpen megadta a rangját, jó, élménydús meccseket láthattunk. Mi három érmet szereztünk, ami dicséretes, és örülök neki, az viszont fáj, hogy egy vitatható döntés miatt elveszítettünk egy aranyat.

Eredmények

A győztesek és az MVSC pontszerzői
Nők
48 kg: 1. Erdélyi Lilla (Wadokai), 2. Rácz Edina (MVSC). 52 kg: 1. Ónodi Beáta (HDSE). 57 kg: 1. Baczkó Bernadett (KSI). 63 kg: 1. Kákonyi Ninett (ÚTE)… 3. Gáspár Eszter (MVSC). 70 kg: 1. Mészáros Anett (Paks). 78 kg: 1. Halász Tímea (Hírös JC). + 78 kg: 1. Soós Rita (BHSE).
Férfiak
60 kg: 1. Hardi Tamás (KSI). 66 kg: 1. Ungvári Miklós (KJC). 73 kg: 1. Braun Ákos (ASE). 81 kg: 1. Gera Csaba (BHSE). 90 kg: 1. Németh Tamás (TFSE). 100 kg: 1. Farkas Bálint (TFSE), 2. Kosztolánczy György (MVSC). +100 kg: 1. Csizmadia Zoltán (BHSE).

MITovábbi hírek a boon-sportoldal kategóriából