Friss hírek

2010.08.06. 12:01

Veszélyes vegyületek egyes műanyag termékekben

<p>Hiába kért tájékoztatást a forgalmazóktól, egyik sem tájékoztatta a Levegő Munkacsoportot arról, hogy az üzleteik polcain található egyes termékek tartalmaznak-e és ha igen, mekkora százalékban olyan vegyületeket, amelyeket az EU 2007-es REACH rendelete egészségre ártalmasnak minősített - mondat el a Független Hírügynökségnek Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa. Hozzátette: a tájékoztatás az uniós rendelkezés szerint kötelező, a forgalmazóknak ezt 45 napon belül meg kellett volna tenniük.</p>

Az Európai Unió 2007 óta érvényben lévő REACH rendelete sajnálatos módon egyelőre nem tiltotta be több veszélyes vegyület alkalmazását, ráadásul ezeket a termékek címkéin sem kell feltüntetni. A rendelkezés csak azt írja elő, hogy a forgalmazóknak 45 napon belüli tájékoztatási kötelezettsége van, abban az esetben, ha a vásárló érdeklődik egyes termékek összetevőiről - tette hozzá Simon Gergely.

A Levegő Munkacsoport vizsgálata 17 termékből ötben talált különösen nagy mennyiségű, úgynevezett sztalát vegyületet, amely a többi között gyermekeknél fejlődési rendellenességet, hormonproblémákat, felnőtt férfiaknál terméketlenséget, nőknél emlőrákot okozhat. A vizsgált termékek között voltak műanyag gyermekjátékok, strandfelszerelések, műszaki eszközök, ruhák , illetve egy szexjáték is. A szakemberek jelezték a problémát az ÁNTSZ felé. Remélik, hogy a jövőre már engedélyköteles veszélyes vegyületeket az unió ki is vonja majd a forgalomból - mondta a környezetkémikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!