Két gyermekének kér segítséget Melinda

Akt.:
Hornyák Melinda, a befizetetlen csekkekkel
Hornyák Melinda, a befizetetlen csekkekkel - © Fotó: Ádám János
Vizsoly – A gyerekek tudják, hogy sokan vannak hasonló helyzetben, de szégyellik a szegénységüket.

Hornyák Melinda először névtelenséget kérve fordult az Észak-Magyarországhoz, családja tudta nélkül, még a nyár közepén. Minthogy nem sok minden változott, s így is „ráismertek” a faluban, úgy döntött, névvel, fényképpel is felvállalja történetüket, hátha könnyebben lel segítőkre.

A csinos otthonban (hitel miatt rajta a jelzálog) hideg a gyönyörű cserépkályha, több helyiséget szolgálna, ha….

– Szép, de minek. Nincs mivel befűteni. A lányom szobájában (ő középiskolás, kollégista, csak hétvégén jár haza) van egy kiskályha, legalább ott legyen meleg – mondja Melinda csüggedten.

A hatodikos kisfiú elmeséli: tegnap ő hozta le és vágta fel a padláson tárolt deszkákat. Ő egyébként már egy ideje a nagymamánál alszik, ott is étkezik. Az iskolából ide jön, együtt tanulnak anyával, s amiben tud, segít, például vizet hord a kútról. A vizet ugyanis kikötötték. Az automata mosógépet csak centrifugázásra használják, egy keverőtárcsással mos Melinda, a kádban pedig öblít. A vezetékes gáztűzhely mellett egy másik: palackról működik, a kétmedencés mosogatóban egy-egy dézsa…

– Nem magamnak, a gyerekeimnek kérek segítséget. Elsősorban munkahely kellene a közelben, vagy olyan, amely téríti az útiköltséget. A párom hentes, nekem kereskedelmi végzettségem van, de más munkákat is elvállalnánk.

ÉM-SzK

 Amit remélnek

A nagylány 172 cm magas, a lábmérete 39-es, akár az öccséé, aki 160 centiméter magas, téli ruházatuk hiányos. Tartós élelmiszernek is örülnének, tüzelőnek és pénznek. A kisfiú kitűnő tanuló, segítené az előrehaladását egy használt számítógép (a falu olcsón biztosít kártyás internethozzáférést). 

Elérhetőség: Hornyák Melinda, Vizsoly, Szent János út 26., tel: 70/582-2994