Két fokozottan védett sast mérgeztek meg

Két elpuszult réti sast találtak Abádszalókon egy szántóföldön hétfőn. A fokozottan védett állatokat feltehetően megmérgezték. Az elmúlt évben 19 hasonló esettel találkoztak Magyar Madártani Egyesület szakemberei. Ez igen magas szám, ahhoz képest, hogy mennyire kevés él ezekből a madarakból Magyarországon és Európában is.

Az elhullott rétisas párt hétfőn találták meg mezőgazdasági munkások Abádszalókon. Ők értesítették a madártani egyesület munkatársait, akik rögtön a helyszínre mentek. A két rétisas – hím és tojó – tetemét egymáshoz közel találták meg – ebből következtettek a szakemberek, hogy ugyanazt ehették a madarak, így valószínű a mérgezés. A másik mérgezésre utaló jel, hogy az állatok lába görcsösen össze volt húzva – mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. Az elhullott állatokat először a Fővárosi Állat- és Növénykertve viszik röntgen-vizsgálatra, hogy kizárják a törést vagy belső sérülést. Ezután az Országos Állategészségügyi Intézetben vizsgálják meg az állatokat, ahol valószínű valamilyen méreg vagy vegyszer jelenlétét mutatja ki a boncolás, illetve laborvizsgálat – közölte a szakember. Későbbi vizsgálatok deríthetik ki majd, hogy szándékos mérgezés történt, vagy gondatlanság okozta-e az állatok pusztulását.

Az elmúlt egy évben 5 réti sas és 14 parlagi sas pusztult el mérgezésben az országban. Ennek oka legtöbbször a rosszul használt mezőgazdasági, erdőápolási vegyszer, illetve szándékos mérgezés – mondta Horváth Márton. Tavaly decemberben például a Jászságban mérgeztek szándékosan ragadozó állatokat galambtetembe tett méreggel. Akkor egerészölyvek, sasok és rókák is elpuszultak – emlékeztetett a szakember. Hozzátette: ebben az ügyben az eljárás jelenleg is folyik, és remélik, hogy a vádemelés is születik.

A réti, illetve parlagi sasok eszmei értéke egymillió forint – fokozottan veszélyeztetett fajokról van szó – mondta Hotváth Márton. Magyarországon a parlagiból 81, a réti sasból 150 pár költ, ezért sok a 19 megmérgezett állat. A réti sas magyarországi állománya egyébként európai viszonylatban is jelentős, hiszen ez az uniós állomány kétharmada – közölte a szakember.

A szándékos mérgezés egyébként 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, illetve a természetvédelmi bírság is magas az állatok eszmei értéke miatt. Pár évvel ezelőtt 15 millió forintos bírságot kapott egy nagy daru-pusztulásért felelőssé tehető személy – emlékezetett a madártani egyesül munkatársa.Sporthírek