Két évig bujkált, nem tudta, hogy véget ért a háború

Nem tudta - illusztráció
Nem tudta - illusztráció
Zágráb – A horvátországi háborút követően két évig bujkált az erdőben egy nyolcvanhárom éves szerb asszony, mert nem tudta, hogy a háború befejeződött.

Az idős asszony tízévi hallgatás után mesélt az átélt szörnyűségekről a zágrábi Jutarnji liszt (Reggeli újság) napilapnak.

A 83 éves Manda Perics, aki egy Knin melletti faluban él, 744 napot töltött az erdőben bujkálva. Mint meséli, 1995-ben, a horvát erők Vihar elnevezésű offenzívája idején nem kívánt szomszédaival Szerbiába menekülni. Úgy döntött szülőfaluja közelében marad és két évet töltött mostoha körülmények között.

Az idős asszony kizárólag megmaradt növényekkel táplálkozott, káposzta, szeder, spárga, gomba és régi kukorica maradványait ette. Mint meséli, a környék házait felgyújtották, alig tudott néhány doboz gyufát találni. Konyhai kellékei egy kávédaráló, kés, villa, kanál és kávéfőző voltak. Nyáron a szabadban aludt, télen pedig különböző barlangokba húzódott. A Krka folyó völgyében több titkos helyen paradicsomot és salátát nevelt, ezen élt.

Rejtőzködése akkor ért véget, amikor véletlenül meglátta egyik szomszédja, aki közölte vele, hogy a háború már befejeződött, őt pedig eltűntnek vélik. “Amikor meglátott, egy mozgó csontváz voltam, kereszttel a kezemben” – mesélte Manda.

A Vöröskereszt és a horvát rendőrség néhány alkalommal akciót indítottak a felkutatására. Az asszony, mint meséli, látta őket, hogy keresnek valamit, de jól elrejtőzött előlük. Őt olyannyira eltűntnek nyilvánították, hogy még az évenkénti gyászmisét is befizették emlékére.

Az idős asszony partizán nyugdíjából él. Éppen partizán múltjának köszönheti rejtőzködési képességét. Akkor vonult be a partizánok közé, amikor egy csetnikcsapat a szeme láttára gyilkolta meg az édesapját. Az asszony soha nem ment férjhez, gyerekei nincsenek.