Két évet kapott a rendőröket oszloppal dobáló tüntető

Két év letöltendő börtönre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a fiatalembert, aki betonozott talpú terelőoszlopot hajított a rendőrök közé 2006. szeptember 19-ről 20-ra virradó éjjel, a Köztársaság tér mellett a Kenyérmező utcában. Bűntársa, egy fiatal lány – ugyancsak csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt – tíz hónap felfüggesztett fogházat kapott.

A most 25 éves kőműves segédmunkás, a bírósági tárgyaláson is beismerte bűnösségét, tettét már a rendőrségi eljárás alatt sem tagadta. De nem csupán azt vallotta be, hogy pörögve, teljes lendülettel a rendőrök közé hajított egy betonozott talpú úgynevezett terelőbóját, hanem azt is, hogy utána még több követ és tégladarabot dobott a rendőrök felé, akiket ordítozva szidalmazott, egy alkalommal pedig a nadrágját letolva a hátsóját mutatta a rendőröknek.

Vádlott-társa, egy a történtek idején még nem egészen 16 éves lány viszont mindvégig tagadta, hogy ő is kövekkel dobálta volna a rendőröket, de a tárgyaláson két, tanúként meghallgatott rendőr felismerte.

A bíróság az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy a viszonylag enyhe ítélet egyik oka az, hogy az I. rendű vádlott fiatalember beismerő vallomásaival segítette a hatóságok munkáját.

Az ítélet nem jogerős, mert az I. rendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a fiatalkorú II. rendű vádlott pedig fellebbezett.