Két év múlva jönnek a magyar operák

Miskolc – Az operafesztivál azzal a céllal született meg 2001-ben, hogy Miskolcot és a térséget bekapcsolja a nemzetközi kulturális élet vérkeringésébe és a zeneművészet fellegvárává tegye a várost.  Bartók+szlávok  Az operafesztivál programja  Az operafesztivál kiegészítő programjai

Az operafesztivál azzal a céllal született meg 2001-ben, hogy Miskolcot és a térséget bekapcsolja a nemzetközi kulturális élet vérkeringésébe és a zeneművészet fellegvárává tegye a várost, tudtuk meg Barázda Esztertől, az Operafesztivál Kht. sajtószóvivőjétől. Ma a nemzetközi zenei életben a „Bartók +…”-t közép-kelet európai operamustraként és a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon.

Várost épít

„A zene várost épít” – hirdeti az operafesztivál szlogenje már évek óta. A szervezők és a város polgárai bíznak abban, hogy Miskolc a kultúra segítségével kiemeli önmagát „a vas és acél országának rozsdatemetőjéből”, és a nagy fesztiválvárosok sorába léphet, emelte ki a szóvivő. A fesztivál fő helyszíne az öt játszóhellyel rendelkező Miskolci Nemzeti Színház. A rendezvény azonban hamar „kinőtte” az épületet, így a város számtalan helyszínén és a megye több településén csendült föl a zene.
A fesztivál nagy gondot fordít a Bartók-életmű bemutatására. Évről-évre hangzanak el színpadi művei különböző rendezésekben és világhírű művészek tolmácsolásában.

Magyar operák is

Az operafesztiválnak hosszú távú perspektívája van. Ezt már Bátor Tamásfesztiváligazgató mondta portálunknak. 2009-ben Bartók mellett Bécs, 2010-ben pedig Európa kulturális kincsei kerülnek sorra. A vezetés ugyanis számított arra, hogy Miskolc lesz ebben az évben Európa Kulturális Fővárosa (ami nem így lett), és ezért tervbe vette az európai országok kultúrájának, főleg zenéjének bemutatását. Ekkor kerülnek majd előtérbe magyar operák is Erkel Ferenccel az élen. 2011-ben aztán újra kezdődik a sor a nagy operaszerzőkkel, Verdivel, Puccinivel, Mozarttal. Érdekesség még, hogy ekkor épp Liszt-év lesz, így Liszt Ferenc műveit is megismerheti, a közönség.

Világhíresek
A fesztivál évről-évre világjáró magyar művészeket és nemzetközi operasztárokat látott vendégül. Fellépett többek között Marton Éva, Tokody Ilona, Rost Andrea, Sass Sylvia, Agnes Baltsa, Gregor József, Polgár László, Kováts Kolos, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Ács János, Vásáry TamásJosé Cura, Ramon Vargas, Roberto Frontali, Paolo Gavanelli, Renato Bruson, Jevgenyij Nyeszterenko, Elena Mosuc, Jelena Obraczova, Mikhail Davidoff, Jurij Szimonov, Roberto Scandiuzzi, Giuseppe Giacomini… Bemutatkoztak Közép-Kelet Európa jelentősebb operatársulatai: a prágai, a pozsonyi, a varsói, a rigai, a kijevi, a moszkvai, a belgrádi, a bukaresti, a zágrábi, a szófiai és természetesen a budapesti Magyar Állami Operaház is.

Kapcsolódó anyagok:
hirdetés


hirdet�s