Két év 8 hónapra mérsékelték a Ferihegyi úti busztragédiát okozó sofőr büntetését

A Ferihegyi úti tömegszerencsétlenség okozásáért kiszabott büntetést 2 év 8 hónapra mérsékelte pénteken a Fővárosi Bíróság. Ezen kívül öt évről 3 évre csökkentették a járművezetéstől való eltiltás időtartamát, és nem tiltják ki a szerb buszsofőrt Magyarországról.

A Ferihegyi repülőtérre vezető úton 2006 február 25-én este 7 óra körül egy szerb buszsofőr 4 méter magas emeletes buszával a figyelmeztető táblák ellenére behajtott egy olyan aluljáróba, ahova 365 centiméternél magasabb járművel tilos. Miután itt szerencsésen átjutott, gyorsított, de a busz teteje ezután beleakadt a túloldalon levő magasságkorlátozó kapuba, ami szinte szó szerint leborotválta azt. Három utas meghalt, 5 súlyos, 26 könnyű, 1 pedig maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett.

A baleset okozásáért a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2006 szeptember 26-án, első fokon 4 év 6 hónapi fogházra ítélte a sofőrt, akit 5 évre eltiltott a közúti járművezetéstől és 3 évre kitiltott az ország területéről.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság szerint számos enyhítő körülmény: büntetlen előélet, kifogástalan közlekedési előélet, beismerés és őszinte megbánás szól a vádlott javára, valamint szabályszegése – bár tragikus következményekkel járt – nem volt súlyos. Mindezért a büntetés enyhítése mellett a bíróság úgy rendelkezett, hogy a vádlott büntetése fele részének letöltése után szabadlábra helyezhető. Ez azt jelenti, hogy az 50 éves szerb buszsofőr június végén szabadulhat.

A bűnperben a védelem mindvégig hangoztatta, hogy a vasbeton gerendából készült magasságkorlátozó kaput, aminek a busz nekiütközött, szabálytalanul helyezték el. A Fővárosi Bíróság jogerős ítélete indoklásakor kiemelte, hogy a “kapu elhelyezése nem szerencsés”, ezért – úgynevezett szignalizációval – erre felhívja az illetékesek figyelmét.