Két és félmilliárdot fordít a kormány a szűrővizsgálatok népszerűsítésére

A kormány a következő 5 évben harmadával csökkentené az emlőrákban elhunyt nők számát és a többi, daganatos betegségek okozta halálozási mutatót is 5-10 százalékkal javítaná – közölte a kormányszóvivő vasárnapi tájékoztatóján. A kabinet javítani szeretne a szűrővizsgálatok rendszerén, és a következő hét évben 2,5 milliárd forintot, döntően uniós forrást szán tájékoztatásra, a szűrővizsgálatok népszerűsítése érdekében – mondta Daróczi Dávid.

A magyarok átlagosan 6 évvel kevesebbet élnek, mint más uniós polgárok. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon nem fedezik fel időben a megbetegedéseket, mert az emberek többsége nem jár szűrővizsgálatokra – mondta el a kormányszóvivő. Vannak ugyan olyan országrészek, hol 2003-hoz képest húszszorosára nőtt a szűrővizsgálatokon résztvevők száma, de ez még mindig csak azt jelenti, hogy háromból egy nő megy el emlőrák-szűrésre.

A kormány azt a célt tűzte ki, hogy a szervezett és célzott lakossági szűrővizsgálatok segítségével 2012-ig 5-10 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek okozta halálozások számát. Kiemelt cél, hogy a 45 és 65 év közötti nők 70 százaléka kétévenként vegyen részt mammográfiás emlőszűrésen. Ezzel 5 év alatt 30 százalékkal lehetne csökkenteni az emlőrák okozta halálozások arányát – közölte a kormányszóvivő. A férfiak esetében a vastag- és végbélszűrési rendszert fejlesztenék. Mindezek érdekében a kormány továbbra is támogatja a kihelyezett, ingyenes szűréseket – tette hozzá Daróczi Dávid.

A szűrések fejlesztése mellett az is elengedhetetlen, hogy az emberek értesüljenek a rendelkezésükre álló lehetőségekről, ezért a kormány a következő hét évben 2,5 milliárd forinttal támogatja a szűrésekhez kapcsolódó tájékoztatást – közölte a kormányszóvivő. A jövőre induló programra 2008 végéig 900 millió forintot fordítanak a tervek szerint.Sporthírek