Friss hírek

2008.12.05. 08:00

EGÉSZSÉG - Az amerikai öregek átlag 13 évvel fiatalabbnak érzik magukat

<p>Amerikában az idősek átlagosan 13 évvel érzik fiatalabbnak magukat a tényleges koruknál, derül ki egy pénteken közzétett felmérésből. A Michigani Egyetem felmérésben 516, hetven év feletti férfit és nőt vizsgáltak 6 éven át.</p>

Az idős emberek a vizsgált időszak elején még lényegesen fiatalabbnak érezték magukat, aztán az évek múlásával az érzékelt kor közelített a ténylegeshez. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők realistábban ítélték meg magukat: ők kevésbé érezték magukat fiatalabbnak a tényleges koruknál.

A nők és a férfiak közötti eltérésnek a kutatók szerint az az oka, hogy a nők jobban tudatában vannak a kinézetüknek, és az öreg testtel kapcsolatos negatív társadalmi előítéleteknek. A másik különbség a nemek között az volt, hogy a vizsgálati időszak elején a férfiak elégedettebbek voltak a nőknél, de a hat év alatt a férfiak elégedettsége gyorsabban csökkent, mint a nőké.

Ugyanezeknek a kutatóknak egy másik, még publikálatlan vizsgálatából kiderül, hogy a fiatalosság érzése összefügg az egészségi állapottal. Aki jó egészségnek örvend, az az idő múlásával még nagyobb arányban érzi magát fiatalabbnak a koránál. Aki viszont betegeskedik, az egyre inkább annyinak érzi magát, mint amennyi ténylegesen.

A kutatási eredményekről a Journals of Gerontology következő számában fog megjelenni beszámoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!