Két embert ölt meg kurd szakadárok aknája Délkelet-Törökországban

Ankara – A török biztonsági erők két tagja meghalt, négy tagja pedig megsebesült, miután szerda reggel felrobbant egy földbe rejtett robbanószerkezet a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Sirnak tartományban – jelentette az Ihlas török hírügynökség.

A hatóságok szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet szakadárjai felelősek a történtekért.

A biztonsági erők a tartomány Silopi körzetében Caliskan falu külterületét kutatták át. Mind a halálos áldozatok, mind a sebesültek helybéli kurd faluőrök. A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a kurd falvakat a PKK szeparatistáitól. A sebesülteket helikopterrel a sirnaki kórházba szállították.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Kelet- és Délkelet-Törökországban. A csoportot Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legalább 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is.

A török biztonsági erők és a PKK között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.

– MTI –