Két életet mentettek meg egy műtéttel

Két életet mentettek
Két életet mentettek
Debrecen – Terhes kismamán végeztek katéteres ablációt szerdán este a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. A beavatkozással a fiatalasszony és a 28 hetes magzat életét is megmentették.  video
Sajtóközlemény az ablációról [.pdf – 80KB]

Mint az operációt végző Csanádi Zoltán egyetemi docens pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az egyébként rutinműtétnek számító műveletet tudomása szerint először hajtották végre várandós nőn hazánkban, s a világon is csak 8-10 ilyen eset ismert.

A 26 éves kismama 13 esztendős kora óta küzd szívritmuszavarokkal, s egy-egy roham során percenként akár 200-nál is magasabb pulzusszám alakulhat ki, kimerítve ezzel a beteget, s veszélyeztetve a magzat keringését is. Az ilyen esetekben alkalmazott gyógyszerek a terhesség során nem adhatók, és a műtét sem kockázatmentes, az orvosok mégis az utóbbi lehetőség mellett döntöttek.

Az operációval véglegesen meggyógyították a beteg szívritmuszavarát.
A műtét óta a fiatal nő és gyermeke is teljesen jól van, s az asszony pénteken elhagyhatta a klinikát.

Csanádi ZoltánMit kell tudni a betegségről?

A szívritmuszavar veleszületett, de nem örökletes jelenség. Az erős szívdobogás bármikor a betegre törhet, s halálfélelemmel, eszméletvesztéssel is járhat – fejtette ki Csanádi Zoltán egyetemi docens.

A ritmuszavar 200 feletti pulzusszámot eredményezhet, ami kimeríti a szívet, a beteg meg is halhat. E kórt kezelhetik gyógyszerrel – ezek az orvosságok azonban terhesség alatt nem javallottak –, katéteres ablációval – melynek során az elektromos hiba helyét megkeresik, és rádiófrekvenciás árammal kiégetik – viszont akár végleg meggyógyítható.

A rutineljárásnak számító beavatkozás azonban nem kockázatmentes állapotosan. Egyrészt röntgent használnak közben, ami a terhesség első harmadában káros – szerencsére ezen a különösen veszélyes időszakon már túljutott a kismama –, másrészt várandósan minden műtét veszélyes. Ezúttal annyit módosítottak a bevált gyakorlaton, hogy nem a combvéna felől, hanem teljes mértékben a nyaki vénákon vezették be a katétereket – tudtuk meg Csanádi Zoltántól.

Egyszeri beavatkozás

Évente mintegy 300 ilyen beavatkozást végeznek a klinikán, országosan pedig – 8-10 központban – 1000-1200-at. Mint Paragh György dékán, centrumelnök-helyettes hangsúlyozta, az orvosoknak megfelelő gyakorlatra van szükségük mindehhez, s hogy eltérjenek a rutintól, nagyon profi szakemberek kellenek.

Az eset arra is figyelmeztet, mennyire fontos, hogy a ritmuszavarral küzdő, gyermekvállalás előtt álló fiatal nők eljussanak a megfelelő szívelektrofiziológiai központokba, ahol egyszeri beavatkozással végleg meggyógyíthatják őket – jegyezte meg Csanádi Zoltán.

 

13 éves kora óta küzd a betegséggel
Kisfiút vár Hegedüs Zsuzsa, a május végén születendő gyermeknek Balázs lesz a neve. Ő az első gyermekük, s a terhességgel minden rendben volt – mondta a foglalkozását tekintve óvónő kismama. Az utóbbi két esztendőben nem jelentkeztek a minden előjel nélkül rátörő szívdobogásos rohamok. Egészen két héttel ezelőttig. A terhesség második harmadában ugyanis újrakezdődtek, s a korábbi módszerekkel már nem tudta megszüntetni azokat. Így történt a keddről szerdára virradó éjjel is, amikor Zsuzsa arra ébredt, hogy ismét megemelkedett a pulzusszáma. 190-es értékkel került a mátészalkai kórházba, ahol reggelre helyrejött és hazaengedték. Délután azonban újra meglódult a szíve, és vissza kellett mennie férjével, majd a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába vitték a fiatal nőt, ahol még aznap este katéteres ablációt végeztek.

Ü.Sz.