Két Caravaggio-kép először közönség előtt

Először mutatnak be a héten két valódi Caravaggio-festményt, amelyek több száz évet töltöttek a Hampton Court-i királyi kastély raktárában – tudta meg a londoni Independent című lap. A “Szent Péter és András jelenése” és a “Gyümölcsöt hámozó fiú” című képeket szakértők évszázadokon át csak másolatnak tartották. A brit Királyi Gyűjtemény művészettörténészei hat éven keresztül tanulmányozták […]

Először mutatnak be a héten két valódi Caravaggio-festményt, amelyek több száz évet töltöttek a Hampton Court-i királyi kastély raktárában – tudta meg a londoni Independent című lap. A “Szent Péter és András jelenése” és a “Gyümölcsöt hámozó fiú” című képeket szakértők évszázadokon át csak másolatnak tartották.

A brit Királyi Gyűjtemény művészettörténészei hat éven keresztül tanulmányozták a képeket és megállapították, hogy azok a barokk mester eredeti művei. A bibliai témájú képet még I. Károly vásárolta meg 1637-ben, és kézjegyével, CR-rel látta el a mű hátulján. “Gyümölcsöt hámozó fiú” Caravaggio legkorábbi műve, 1592-ből származik. A két mű értéket 50 millió fontra becsülik.

A műveket péntektől lehet megtekinteni a Buckingham palota királynői galériájának “Olasz művészet” című kiállításán, 90 más festmény társaságában. A tárlat a királyi család váraiban és kastélyaiban fellelhető olasz mesterek, többek között Leonardo da Vinci és Michelangelo alkotásait mutatja be.