Helyi közélet

2015.11.09. 09:49

Másodfokú ítélet előtt az avasi paneltüzes perek

Miskolc - Még mindig nincs jogerős ítélet a hat évvel ezelőtti, három ember halálát okozó avasi paneltűz ügyében.

Miskolc - Még mindig nincs jogerős ítélet a hat évvel ezelőtti, három ember halálát okozó avasi paneltűz ügyében.Mint több alkalommal is foglalkoztunk vele, a 2009-ben történt tragikus avasi paneltűz miatt két büntetőeljárás indult a Miskolci Járásbíróságon: egy közvádas és egy pótmagánvádas eljárás, mindkét ügy másodfokú bíróság előtt van folyamatban.

Közveszély okozása

A közvádas ügyben a Miskolci Járásbíróság 2014. szeptember 3-án első fokon ítéletet hirdetett. A bíróság az első rendű vádlottat (akinek a lakásában a tűz keletkezett – a szerk.) bűnösnek mondta ki közveszélyokozás vétségében és három rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettében, ezért őt 4 év börtönbüntetésre ítélte. A másod-, harmad-, és negyedrendű vádlottakat (ők végezték korábban a ház külső szigetelését – a szerk.) az ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

A bíróság indokolásában részletesen kifejtette, hogy a tűz terjedését nem a panelház műanyag szigetelése, hanem a kigyulladt lakás lángjai okozták, ezért a panelház felújítását végző cégek munkatársai nem követtek el hibát. Ezzel szemben az első rendű vádlott, akinek – ismeretlen okból – a lakásában keletkezett a tűz, nem szólt a tűzoltóknak, és a szomszédoknak sem, amikor kigyulladt a lakása és annak ajtaját nyitva hagyva távozott az épületből. A tűzesetben hárman vesztették életüket, továbbá 12 személy szenvedett füstmérgezést.

Mint dr. Csillám Katalintól, a Miskolci Törvényszék elnökhelyettesétől megtudtuk, az ügy jelenleg a törvényszék mint másodfokú bíróság előtt van folyamatban, a következő tárgyalás időpontja decemberben várható. Ezen a tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatódik szakértők meghallgatásával.

„Szabályos” volt a mentés

A paneltűz kapcsán 2012. júniusában érkezett pótmagánvád M. Ferenc és társai ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A pótmagánvádló a tűzesetben elhunyt család hozzátartozója, az édesapa, a vádlottak a tűzesetnél eljárt tűzoltók. A vád lényege röviden az volt, hogy a vádlottak valamilyen foglalkozási szabályt szegtek különböző mértékben és ezek a szabályszegések ok-okozati összefüggésben állnak a három sértett halálával. A bíróság első fokon 4 tűzoltó esetében megállapította, hogy semmilyen foglalkozási szabályt nem szegtek, míg három tűzoltó esetében azt állapította meg, hogy habár kisebb-nagyobb fokú szabályszegés történt, azok azonban nem állnak ok-okozati összefüggésben a sértettek elhalálozásával, ezért valamennyi vádlott esetében felmentő ítéletet hozott. A pótmagánvádló polgári jogi igényét elutasította.

A pótmagánvádló és jogi képviselője fellebbezéssel éltek, így a határozat nem jogerős. Az ügy a Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság előtt van folyamatban, a per november végén perbeszédekkel folytatódik.


Miskolc - Másodfokon hirdet ítéletet hétfőn az avasi paneltűz ügyében a Miskolci Törvényszék. tovább »

Miskolc - Szerdán kezdte meg a Miskolci Törvényszék N. B-né és társai ellen közveszélyokozás bűntette miatt indult eljárást. tovább »

Miskolc – Felmentette a bíróság az avasi paneltűz kapcsán perbe fogott tűzoltókat. tovább »

Miskolc – Az avasi paneltűz után öt évvel született meg az ítélet. Még nem jogerős. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában