Készültség a Lajtán is

Szombat hajnaltól árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Lajtán is. Közben egyre nő a belvízzel borított területek nagysága is észak-nyugat Dunántúlon, több helyen már a szivattyúkat is be kellett indítani.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombat reggel 6 órától első fokú árvízvédelmi készültséget rendel el a Lajtán is, mivel a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik. A tetőzést vasárnap éjjelre várják Mosonmagyaróvárnál.

A Répce mentén elrendelt I. fokú árvízvédelmi fokozatok továbbra is érvényben vannak.
Ezen a folyón is folytatódik a vízszintemelkedés, a tetőzés ugyancsak vasárnap az éjszakai órákban valószínű.

Egyre nagyobb területeket veszélyeztet a belvíz is. A Rábca mentén és a Hanságban Kapuvár térségében II. fokúra emelték a belvízvédelmi készültséget, közben a bősárkányi, a tárnokréti és a győrzámolyi szivattyútelepnél is megkezdték a belvizek szivattyúzását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Janák Emil, az ÉDU KÖVIZIG igazgatója.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium péntek délutáni tájékoztatása szerint országszerte 95 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. A Hernádon 71 kilométeren harmadfokú, a Répcén pedig 24 kilométeren elsőfokú. A Répce vízszintje várhatóan még hétvégén eléri a másodfokú készültségi szintet, ugyanígy a Lajta is. A következő napokban a Bodrogon is az eddigieknél is intenzívebb áradásra lehet számítani, a folyón a jövő hét közepén rendelhetik el a másodfokú riasztást.