Készülődés Rotterdamban

Nagy készülődésről számolnak be a tudósítók a hollandiai Rotterdamban, amelynek repülőterére várják a Radovan Karadzsicsot szállító repülőgépet – írja az AFP. Belgrádban néhány órával korábban még tüntetők tiltakoztak a volt boszniai szerb vezető kiadatása ellen.

A Hága közelében fekvő hollandiai Rotterdam repülőterén nagy a készülődés: gyülekeznek az újságírók, akik remélik, hogy láthatják Radovan Karadzsicsot. Lezárták az egyik utat, a rendőrség pedig egyre nagyobb számban vonul fel, és ott van már két helikopter is.

Közben a szerbiai igazságügyi minisztérium is megerősítette, hogy kiadták a volt boszniai szerb vezetőt hágai Nemzetközi Bíróságnak. A politikust szállító három fekete, lesötétített ablakú autóból álló konvoj szerdán kora hajnalban hagyta el az belgrádi bírósági épületet, ahol Karadzsicsot a július 21-ei letartóztatása óta fogva tartották.

Néhány órával korábban zavargások törtek ki a szerbiai fővárosban. A szerb nacionalista vezetők hívására 15 ezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyet Radovan Karadzsics kiadatása ellen szerveztek. A tömegből kivált a fiatalok egy csoportja, amely összecsapott a kivezényelt rohamrendőrökkel. A hatóságok gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták megfékezni a tüntetőket. Az utcai harcban 25 rendőr, 19 civil – köztük egy spanyol és egy szerb újságíró – sérült meg. Reggelre helyreállt a rend Belgrádban.