Készülő amerikai szankciók Mianmár ellen

Az amerikai kongresszus kedden úgy döntött, hogy bojkottálja a mianmari (volt burmai) drágakő-importot. A döntést még George Bush elnöknek is alá kell írnia. A katonai rezsim így többszáz millió dolláros évi bevételtől esne el.

Annak ellenére, hogy Washington hosszú ideje bojkottálja a mianmári importot, harmadik országokon keresztül – mint Thaiföld, Kína, Malajzia vagy Szingapúr -, mégis bejutnak az oszág termékei az Egyesült Államokba. A szigorítással ezt kívánják megakadályozni.

A republikánus szenátorok vezetője, Mitch McConnell azt mondta: “a szankciók világosan kifejezik, hogy Washington a szabadságszerető burmaiak mellett áll”. A demokrata Howard Berman pedig rámutatott: “a szankciók a legérzékenyebb pontjukon érintik a burmai vezetőket: a pénztárcájuknál”. Berman bízik abban, hogy a washingtoni példa más országokat is lépésekre ösztönöz a mianmári katonai rezsimmel szemben. Mindkét szenátor Mianmar régi nevét használta.

A Mianmar elleni szankciókat még a februárban elhunyt Tom Lantos kongresszusi képviselő javasolta, miután a katonai rezsim békés tüntetéseket fojtott vérbe.