Készül a hajléktalanok téli ellátására a főváros

A téli időszakban szükség esetén ötezer hajléktalannak tudnak éjszakára helyet biztosítani Budapesten, de a szakemberek szerint nyolcezren élnek az utcán. A főváros 28, hajléktalanok ellátásával foglalkozó szervezettel kötött együttműködési megállapodást. Az önkormányzat az idén különböző formában összesen 2,5 milliárd forintot fordít az otthon nélküli emberek ellátására.

A főváros és a civil szervezetek 4200 férőhelyet tartanak fenn hajléktalanok részére. Az önkormányzat májusban 28 szervezettel írt alá együttműködési megállapodást. A téli felkészülés legfontosabb elemeit összefoglaló Operatív Intézkedési Terv részeként az ellátásban szerepet vállalók november és március között időszakos férőhelyeken még 770 hajléktalan elhelyezését tudják biztosítani – mondta el Demszky Gábor főpolgármester kedden, a Könyves Kálmán körúti új központ bemutatóján, ahol a hajléktalanok egészségügyi ellátását végző rendelő már elkészült. A főpolgármester közölte azt is: ismét kilakoltatási moratóriumot rendelt el a november és március közötti időszakra, és bízik benne, hogy télen senki nem kerül az utcára.

Az utcai gondozásban 20 szervezet vesz részt. A szakemberek a 338-41-86-os telefonszámon fogadják a hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéseket, megkereséséket, felajánlásokat. Ezen a télen is működnek majd speciális egészségügyi, orvosi programok, üzemeltetnek egészségügyi centrumokat és férőhelyeket lábadozóknak. A főváros az idén összesen 2,5 milliárd forintot fordít az otthon nélküli emberek ellátására, ebben a működési kiadások mellett benne vannak a fejlesztések, felújítások, támogatások.

A fővárosi hajléktalan-ellátási koncepció jövő májusban lesz 10 éves. Csütörtökön tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a program felülvizsgálatát. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta: az elmúlt 10 év alatt változott a helyzet a fővárosban, változtak a jogszabályok és a finanszírozás is. A módosításra azért van szükség, mert az ellátást a megváltozott körülményekhez szeretnék igazítani. Emellett különböző lakhatási lehetőségek biztosításával szeretnék elősegíteni, hogy legyen visszaút a hajléktalanságból.