Kesznyétenben közhasznúak (is) járőröznek

Kesznyéten – Közhasznú, illetve közcélú foglalkoztatottak is biztosítják Kesznyétenben a közbiztonságot. A példa, mint megtudtuk, követhető…

A Munkaügyi Központ támogatását is kérte a kesznyéteni polgármester ahhoz, hogy biztosítani tudja a településen az önkormányzat intézményeinek, illetve a lakosságnak a biztonságát.

– A Munkaügyi Központ tiszaújvárosi kirendeltségéhez nyújtottuk be a kérelmet, előzetes egyeztetés alapján, s kaptuk is meg 4 ember közhasznú alkalmazásához a 70 százalékos támogatást november 30-ig (30 százalékot az önkormányzatnak kell állnia). Belőlük, illetve a közmunkában alkalmazott 12 önkéntesből, továbbá a helyi, bővülőben lévő létszámú polgárőrségből állítjuk ki a járőrcsoportokat – az aktuális létszámtól függően 1-3 csoportot tudunk kiállítani – , amelyek meghatározott útiterv szerint, főként az éjjeli órákban járják a falut, s kapcsolatban állnak a rendőrséggel – számolt be Kecső Imre polgármester. Kérdésünkre azt is elmondta: a 4 új közhasznú alkalmazott közül kettő cigány, kettő nem cigány, s hasonló az arány a járőrszolgálatban részt vevők teljes körében. Az ominózus kesznyéteni „áramütéses” eset óta egyébként nem volt rendbontás a faluban.

Követhető példa?

Az Észak-magyarországi Munkaügyi Központ munkatársát, Szemánné Bredács Anna regionális szakkoordinátort arról kérdeztük, mennyire adott a kesznyéteniek által kamatoztatott lehetőség más települések számára, illetve megyénkből élnek-e másutt a közcélú, illetve közhasznú foglalkoztatás e célra történő felhasználásával.

– A közhasznú foglalkoztatási keretünk jelenleg 84 százalékban lekötött (megyénkben havonta 2700-3000 főt jelent), csak a rendelkezésre álló források erejéig lehet bővíteni a kört. Hogy a közhasznú, de akár a közcélú foglalkoztatáson belül (ez utóbbi körbe a rendszeres szociális segélyezett, tartós munkanélküliek tartozhatnak) a település önkormányzata milyen típusú munkát végez arról nincs is ilyen típusú nyilvántartásunk, csak abban az esetben, ha azt konkrétan megjelöli. A közfeladat fogalmát a jogszabályok definiálják, és ezt kell betartani az önkormányzatnak e foglalkoztatásnál, ilyen többek között az állami, önkormányzati tulajdon és a lakosság védelme – kaptuk a választ.

Közfeladatok egyike
– A kesznyéteni példáról tudom, más médium megkeresése kapcsán néztem utána, hogy ott előre ezt a célt jelölte meg a polgármester a tiszaújvárosi kirendeltségünkhöz benyújtott igényében. Természetesen attól más településen is végezhetnek ilyen típusú feladatot, csak azt más közfeladat ellátásával összekapcsoltan végzik – egészítette ki az elmondottakat Szemánné Bredács Anna.

Kapcsolódó cikkek:

  • Elhagyta a kórházat a kesznyéteni beteg
  • Kesznyéten: túl a temetésen
  • A Magyar Gárda sajtóközleménye
  • Nálunk járt a monoki polgármester Vendégünk volt a monoki polgármester és a ''kesznyéteni ügyvéd'' 
  • Előzetesben a kesznyéteni férfit    
  • Ölt a maszek villanykerítés Ölt a maszek villanykerítés Kesznyétenben    
  •