Készítsünk madáretetőt!

Készítsünk madáretetőt!
Ha tudjuk, miért ne tegyük egyszerűbbé hogy a madarak átvészeljék a zord téli időszakot?

Ha tudjuk, miért ne tegyük egyszerűbbé madárbarátaink életét? Lássuk, hogyan készíthetünk madáretetőt! Egy kis gondoskodással segíthetünk a környezetünkben élő madárkáknak átvészelni a zord időszakot, amíg a természet vegetációja újra nem éled. Ennek több formája lehetséges:


Madáretető

Eldobható üdítős flakonból is készíthetünk fenomenális madáretetőt. Először is az üveg szájára tekerjük rá jól a kupakját, de úgy, hogy közben csípjünk rá különféle zsineget vagy drótot. A pillepalackból cutterrel vágunk egy ajtószerű nyílást, ezen a madaraknyugodtan ki és be járkálhatnak és itt fogjuk betölteni az életmentő magvakat is. Miután megraktuk madáreleséggel a pillanatok alatt elkészült etetőt. Ha van időnk és kedvünk, egyszerre több ilyen etetőt is készíthetünk. Eldobható üdítős flakon van bőven, azok felhasználása hulladékcsökkentő alternatívaként is értelmezhető.
A kihelyezett eleségtartókat érdemes két- háromhetente ellenőrizni és madáreledellel utántölteni.


Mit rakjunk a madáretetőbe?

Olajos magvak és gabonák bármikor belekerülhetnek a madáretetőkbe. Az eleség sose kerüljön a hóba, mindig olyan helyre kell tenni, ahol szárazon marad. A madarak imádják a szalonnát és ez gazdag energiaforrásként szolgálhat számukra a hideg téli napokon.

A madáretetőkészítés lehet egy közös, családi program vagy akár csoportos foglalkozás is. Fontos, hogy gyerekek felnőtt jelenléte nélkül veszélyes szerszámokkal (fúróval, fűrésszel, kalapáccsal) ne dolgozzanak, mert maradandó kárt tehetnek magukban vagy a társaikban. A madáretető fára biggyesztését is jobb, ha a felnőttekre bízzuk.

Címkék: ,