BOON lakóhelyem

2012.03.19. 08:14

OSTOROKKAL VALÓ SZEMTELENKEDÉS

Szilaj kurjantások, harci jókedv, ősmagyar hangulat uralták nemzeti ünnepünk délutánján a Városház-teret. A népes közönség a Mente Egyesület bemutatóját élvezhette.

Szilaj kurjantások, harci jókedv, ősmagyar hangulat uralták nemzeti ünnepünk délutánján a Városház-teret. A népes közönség a Mente Egyesület bemutatóját élvezhette.A nézelődők ízelítőt kaptak a Baranta harcművészetből. Az elnevezés jellegzetesen magyar virtust és vitézséget takar. A résztvevők kard- és lándzsavívásban, íjászpárbajban, földharcban, fegyveres formagyakorlatokban mérik össze erejüket. Ugyanakkor a mozgalom nemcsak a harcról szól, egyfajta életforma ez. A harc mellett fontos hangsúlyt kap a műveltség és a szorgos munka. Így válnak a Baranta-tagok sokrétűen színes, egészséges, értékes egyénekké. A jelentkezőknek például nem elég testi erejüket-ügyességüket összemérni, de ismerniük kell a hagyományokat, rovásírást, táncokat stb. A lány tudjon és szeressen kenyeret sütni, a fiú képes legyen feldarabolni, feldolgozni a disznótoros alapanyagát, magát az áldozatot. Lényeg a jókedv, virtus, hagyományőrzés, és a folyamatos szorgos munka. „Mert tétlen kezeknek az ördög ad munkát!” - figyelmeztet Vukics Ferenc.

A játékos kavargásba a legkisebbeket is bevonták, akik kitörő örömmel élték át őseink harccal, virtussal teli mindennapjait.

A bemutatkozás egyben beharangozója is volt a május 18-20-án Miskolcon rendezendő Baranta Világkupának. www.barantavilágkupa.hu

-TVÁ-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!