Kész megjelenni az amerikai Képviselõház bizottsága elõtt a Toyota elsõ embere

Kész megjelenni az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága elõtt a Toyota elnök-vezérigazgatója, amennyiben erre kérik – közölte pénteken a Kyodo japán hírügynökség a világ legnagyobb autógyárától származó információkra hivatkozva.

Amerikai kormánytisztségviselõk és törvényhozók azt tervezik, hogy kikérdezik a Toyota vezetõit, elsõsorban Akio Toyodát, hogy magyarázatot kapjanak a cég autóinak tömeges visszahívására, és arra, hogy miért reagált az autógyár olyan lassan a gáz- és fékpedálokkal kapcsolatos problémákra.

A Toyota pénteki közleménye szerint Toyoda március elejéig biztosan nem utazik Washingtonba az amerikai fõvárost borító nagy mennyiségû hó miatt. Ez azt jelenti, hogy az óriáscég vezetõje szinte biztosan nem lesz jelen az amerikai Képviselõház február 24-i, a Toyotával kapcsolatos bizottsági meghallgatásán.

A mûszaki problémák által érintett Toyota autók visszahívási és kommunikációs botránya csapást: a cég píár-jelmondatára, amely szerint a Toyota a minõséget mindenek fölébe helyezi, és a jövõ kulcstermékének tekintett hibridautóra, a Priusra. A nyugati sajtó szerint a Toyota vezetõi túl késõn kértek bocsánatot. A szégyent fokozta, hogy a miniszterelnök felszólította a Toyotát, gondoskodjon termékei biztonságáról. A közlekedési miniszter pedig állítólag lehordta Toyoda Akiót.