Kész átvenni kórháza mûködtetését Tapolca

Kész átvenni Tapolca város a helyi kórház mûködtetését, miután az azt most mûködtetõ cég képtelen tovább finanszírozni. A város polgármestere elmondta: nem szûnik meg a kórházi ellátás Tapolcán és a dolgozók sem kerülnek utcára.

100 millió forintot különített el Tapolca a helyi kórház mûködtetésére, létrehoztak egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévõ kft.-t is, mely bármelyik pillanatban kész átvenni a városi kórháza mûködtetését – mondta a Független Hírügynökségnek Császár László polgármester. Errõl már a kórház 250 dolgozóját is tájékoztatták, akik többsége már alá is írta az átlépési nyilatkozatot. Viszont a jelenlegi mûködtetõ által kért csaknem fél milliárd forintot képtelenek kifizetni.

A város tulajdonában lévõ kórház mûködtetését három évvel ezelõtt a Medisyst Kft. vette át a szerzõdés szerint 30 évre. A kft azonban november óta folyamatosan jelezte az önkormányzatnak, hogy a rossz gazdasági helyzetben képtelen fenntartani az intézményt, és márciusban átadja azt a korábbi mûködtetõnek, a városnak. Három év alatt azonban a cég több fejlesztést hajtott végre az intézményben, melynek árát, több százmillió forintot követeli az önkormányzaton.

A polgármester azonban azt mondja: ezt a város nem tudja, és nem is akarja kifizetni, az intézmény mûködtetése így is havi több millió forintos plusz költséget ró majd a városra.

A kórházat mûködtetõ cég vezetõjétõl szerettük volna megtudni, hogy akkor is átadják- e az intézmény mûködtetését az önkormányzatnak, ha az nem tudja vállalni az általuk kért több százmillió forint kifizetését, az igazgatót azonban többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk.Sporthírek